Na pódiu jsem v transu

7. prosinec 2011

„Vnímám energii celého orchestru, a přestože stojím zády k divákům, vnímám i všechny pohyby a zvuky v hledišti,“ řekl ve středečním Tandemu šéfdirigent Filharmonie Gustava Mahlera Jiří Jakeš.

Už jeho prapradědeček vlastnil živnostenský list na provozování hudební produkce, což byla na začátku 19. století rarita. Tatínek bral malého Jiřího s sebou na plesy a koncerty, kde vystupoval s kapelou, takže nikoho nepřekvapilo, že se Jiří Jakeš vydal na hudební dráhu profesionálně. Úplně náhodou se pak v obrovské konkurenci dostal na Masarykovu univerzitu na obor dirigování. Podle statistik připadá jeden dirigent na milion obyvatel.
Šéf orchestru musí mít kromě perfektních hudebních znalostí také v malíčku psychologii – vede velký tým, a musí umět s ním pracovat.
Jiří Jakeš kromě dirigování také skládá hudbu, zasedá v hudebních soutěžích. S muzikou má úzce spjaty Vánoce, hlavně kvůli vánočním koncertům se na tyto svátky vždycky velmi těší.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.