Na konci a na začátku (repríza)

21. listopad 2009

Zatímco na západ od nás se o nevyléčitelně nemocné a umírající stará celá řada institucí, u nás je tato péče zatím relativní novinkou a také její nabídka neodpovídá potřebám společnosti. Tam, kde je smrt a umírání do značné míry tabu, budí zařízení jako hospic stále určitý ostych. O to překvapivější je, že se po dvou letech fungování hospice Svatého Jana Nepomuka v Prachaticích objevila parta studentů Střední pedagogické školy, kteří začali ve svém volném čase navštěvovat nemocné. Pro tuto práci je nadchla vychovatelka Helena Hanušová, která také připravuje program schůzek.

Jednou z těch, které docházejí za pacienty, je také studentka Dáša Svobodová. Znalosti z pedagogiky, které získává na škole, se podle ní výborně hodí i pro prostředí hospice.

"První, s čím jsme za pacienty přišli, byl zpěv. Ten nám totiž nedělá problémy a lidem se to moc líbilo. Takže nyní jednou až dvakrát týdně docházíme za pacienty, kteří se stali našimi přáteli."

Více se o prachatickém hospici a o tom, jak v něm pomáhají studenti, dozvíte v repríze pořadu z cyklu rozhlasových dokumentů Dobrá vůle.

autor: Filip Černý
Spustit audio