MUDr. Marie Policarová, kožní specialistka

8. říjen 2012

Hostem pondělní poradny Tandemu byla kožní specialistka MUDr. Marie Policarová.

Hanka
Před dvema lety mi odstranili chirurgicky větší znaménko na nose. Vedle jizvy se mi utvořila nevzhledná červená skvrna, občas se olupuje a mírně krvácí. Na kožním mě informovali, že se to stává a doporučili reoperaci bez záruky, že se skvrna opět objeví. Poraďte mi prosím nějaké vhodné řešení. Děkuji
Určitě by Vás měl vyšetřit kožní lékař, červená olupující se skvrna s krvácením může znamenat i kožní bazaliom nebo jiný typ kožního tumoru, může jít o keratózu apod. Pravděpodobně bude doporučena další chirurgická excize, důležité je histologické vyšetření afekce, dle toho lze předpokládat další vývoj.

Kateřina
Dobrý den, mám na zádech červené znaménko. Vy jste o tom luvila, můžete mi připomenout, o co se jedná? je mi 44 let, Katka.
Pokud máte na zádech drobný červený „uzlík“, může se jednat o angiokeratom - drobný útvar tvořený shlukem krevních kapilár. Pokud je útvar větší velikosti t.j. nad 4mm, raději se nechte vyšetřit na kožní ambulanci.

Pavel
Pěkný den, v místě řezné rány, která se mi dlouho hojila, se objevilo znaménko. Je možné, že to způsobilo právě zranění? M usí se odstranit? je tam zhruba tři roky a nemění se, jen tam zkrátka je:) Pavel
Otázka je, zde se jedná o pigmentový névus nebo jde o jiný podkožní útvar, který vznikl v souvislosti se zraněním. Pro Váš klid si na kožní raději zajděte.

Spustit audio