Modrá krev: Rod Bubna-Litic

16. srpen 2015

Setkání s potomky rodů, které v letech 1938 a 1939 deklarovaly svou sounáležitost s českým národem. A byly za to za protektorátu i po roce 1948 náležitě potrestány. Jaké jsou ale jejich současné starosti?

Další pokračování volného cyklu dokumentů o potomcích české aristokracie se tentokrát zastaví u jména Bubna-Litic. A bude to zastavení hodně pestré.


Když v roce 2009 Tomáš Černý a Martin Groman natočili dokument s bratry Františkem a Antonínem Kinskými, netušili, kam až to dospěje. V dalším roce přibyl Zdeněk Sternberk, po něm Antonín Bořek Dohalský a nakonec Tomáš Czernin. Z jednoho pořadu vznikl cyklus Modrá krev.

Navštívíte doyena rodu, Adama Bubna-Litic, i jeho sestru Eleonoru, provdanou Dujkovou. Její syn Petr vás přivítá na rodinném zámku v Doudlebách. A její dcera Monica přiblíží svůj zájem o beuronské umění.

Hubováním nikomu nepomůžu

Projdete se zámkem a navštívíte taky farmářské trhy, protože panská sídla a rody s erbem, to zdaleka není jen minulost, ale také všední každodenní práce a starost.

Dějiny rodu Bubna-Litic a svá setkání s českými aristokraty přiblíží stálý host této volné série dokumentů a autor knih Příběhy, Návraty a Paradoxy české šlechty, Vladimír Votýpka.

Po premiéře dokumentu v roce 2014 následovala debata s autory v pořadu Noční Mikrofórum. Poslechněte si ji znovu.

Poslechněte si záznamy ostatních dokumentů v audioarchivu iRadio.

zámek Doudleby - sídlo rodu Bubna-Litic
autoři: Martin Groman , Tomáš Černý
Spustit audio