Milena Agusová: Kameny bolesti. Humorně dojemný příběh „bláznivé babičky“ a její lásky

Autorka líčí životní kotrmelce své sardinské babičky, černé ovce rodiny. Ženy vášnivé, múzické, posedlé touhou po pravé lásce. To nepatřilo ve 40. letech v konzervativní Sardinii k přednostem. Roky ubíhají a svérázná krasavice nakonec dá sňatek praktický, z rozumu, bez lásky a vášně. A přesto se jednoho dne dočká. Pravou lásku nachází díky „kamenům bolesti“ – ledvinovým kamenům, kvůli kterým se jede léčit do sanatoria na kontinent. Právě tam potká muže svých snů. Anebo ne?

Čte: Magdaléna Borová
Připravil: Marina Feltlová
Překlad: Alice Flemrová
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 6. 1. 2020

Budoucí babička Mileny Agusové nachází pravou lásku až v pozdním věku díky „kamenům bolesti“. Kvůli ledvinovým kamenům se totiž jede léčit do sanatoria, kde potkává muže svých snů. Válečného veterána, vzdělaného, empatického krasavce s těžkým osudem.

Až o mnoho let později nález tajného, pečlivě schovaného babiččina deníku odhalí, že všechno bylo ve skutečnosti trochu jinak...

Babička si vždycky říkala, jak je ta láska divná, že když nechce přijít, tak zkrátka nepřijde, ani s postelí, a dokonce ani s laskavostí a dobrými skutky, a že je divné, že zrovna ona, ta nejdůležitější věc na světě, se prostě žádným způsobem nedá přilákat.

Útlý román Mileny Agusové čtenáře vtáhne a nepustí až do poslední stránky. Okouzlí vás směsí humoru a dojemnosti. Jeho odlehčený tón ale nijak nesnižuje závažné momenty příběhu. Je napsán s odzbrojující upřímností, která vás zasáhne přímo do srdce.

Milena Agusová v roce 2018

O autorce

Milena Agusová se narodila roku 1959 v Janově. Už od mládí ale žije v Cagliari na Sardinii, odkud pocházejí oba její rodiče. Debutovala poměrně pozdě, jako 45letá, románem Zatímco žralok spí (Mentre dorme il pescecane, 2005). V literárních kru­zích se o ní začalo mluvit až po vydání druhého románu, jímž jsou právě Kameny bolesti.

Čtěte také

Knížka lí­čící osudy tří generací sardinské rodiny získala řadu cen a stala se bestsellerem nejen v Itálii, ale i ve Francii a v Německu. V roce 2016 byl podle ní natočen stejnojmenný film ve francouzsko-belgicko-kanadské koprodukci v režii Nicole Garciové.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.