„Češi mají dostatek bláznovství i smyslu pro romantiku, aby můj film přijali,“ říká francouzská režisérka Nicole Garcia

30. listopad 2016

Dnes večer skončí 19. ročník Festivalu francouzského filmu, který mimo jiné uvedl i několik snímků, které po festivalu postupně vstoupí do našich kin. Jedním z nich jsou Kameny bolesti režisérky Nicole Garcii, která v rámci festivalu uvedla v Praze distribuční předpremiéru zmíněného filmu.

Film Kameny bolesti vznikl podle stejnojmenné knihy italské autorky Mileny Agus. Kameny bolesti je přitom starší francouzský název pro ledvinové kameny, kterými hlavní hrdinka novely trpí. V knize její příběh vypráví vnučka, ve filmu už se ale nevyskytuje. Režisérka nechtěla mít ve snímku druhou hlavní postavu. Kniha Kameny bolesti Nicole Garciu nicméně uchvátila. Příběh pracuje s představami i sny a podle režisérky obsahuje také určité tajemství, které lze interpretovat různými způsoby.

Čtěte také: Festival francouzského filmu zahájila Tanečnice režisérky Stéphanie Di Giusto

„Jsem sama herečka, takže hodně věřím v herecký přínos filmu. Především Marlon Cotillard je v tomto filmu velice silná i dojemná. Myslím si, že se s ní všichni, muži i ženy, můžeme identifikovat,“ říká Nicole Garcia. Právě herecká profese jí podle jejích slov usnadňuje jak psaní scénáře, tak samotné vedení herců. K názvu filmu autorka poznamenává: „Nechci, aby z názvu v češtině byla cítit bolest, ta tam není tak důležitá, jde tam o především hlavní postavu, která má ohromnou energii. Ve francouzštině Mal de Pierres znamená název nemoci, je to symptom, který na konci filmu hlavní postavu zachrání.“

03751157.jpeg

Film Kameny Bolesti vstupuje zítra do regulérní české distribuce.„Jsem ráda, že tu můžu představit svůj film, protože mám pocit, že lidé tady v Čechách mají dostatek určitého bláznovství a smyslu pro romantiku, aby ten film přijali,“ dodává Garcia.

Spustit audio