Michaela Karsten: Nabízím paměťový tryskáč

26. listopad 2014

Za dvě minuty si před kamerou zapamatuje data narození 13 lidí. Michaela Karsten je trojnásobná mistryně světa v paměťových schopnostech. Učí mentální trénink.

Michaela Karsten vystudovala medicínu. Nezdálo se jí, že by si pamatovala víc než jiní. Když pracovala ve farmaceutické firmě, byla schopná zapamatovat si slovo od slova celé katalogy.

Náhoda zařídila, že se od roku 1998 začala věnovat paměťovým technikám. Dnes má zápis v Guinessově knize rekordů. Za půl hodiny je schopná zapamatovat si 1620 šestimístných binárních kódů.

Michaela Karsten založila vlastní společnost pro mentální tréninky. Dodnes trénuje pravidelně, i když už moc nesoutěží.

Čtěte také

K trénování paměti ji převedl manžel

Michaela Karsten žije v Německu. K trénování paměti ji přivedl manžel. "V roce 2003 se narodila dcera, pak syn. "Únava vede k tomu, že se narušuje koncentrační schopnost." Proto tréninky částečně omezila.

„V roce 2006 se opět vydala na mistrovství světa do Bahrajnu. "Bylo pro mě překvapení, že propad byl minimální."

Stomístné číslo si pamatuje i po půl litru piva

Na mistrovství světa se soutěží v deseti disciplínách. Některé trvají až tři hodiny. Jsou zaměřené na číselné informace, historická data, slova nebo obrazce.

Na oslavě po mistrovství světa došlo i na testování, po kolika deci vína či piva ještě paměť dobře slouží. "Bylo to v Kuala Lumpur. Do skupiny K 9 mohla vstoupit jen osoba, která vypila půl litru piva, muži ještě šnaps, a zapamatovala si stomístné číslo."

Jazykové okno je otevřeno do dvanácti let

Michaela Karsten se snaží udržet češtinu, mluví německy, anglicky a v paměti jsou i ruská slovíčka. "Čím déle se začíná s cizím jazykem, tím je to pro mozek náročnější. Učební okno na jazyk je otevřené do 12. roku života. Naše děti jsou vychovány dvojjazyčně a od 4,5 let přibyla angličtina.“

Kdo vzal Michaele Karsten její rekord? Kdy se začíná paměť zhoršovat? Dá se mozek tzv. zanášet nebo pobere cokoliv? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio