Mezi jejími milenci byli Gabin, Remarque, Hemingway a taky nejedna žena. Příběhy slavných: Marlene Dietrichová

17. březen 2017

Hrají Renata Drösslerová a Aneta Krejčíková.

Kvůli Marlene Dietrichové šili v Hollywoodu ty nejkrásnější šaty, lidé stáli fronty na lístky do biografu. Během svého života měla nespočet milenců, ale i milenek. Sama přiznávala, že byla lehkomyslná, každá její láska byla ale pravá.

Nejstálejší a nejdelší poměr měla se spisovatelkou Mercedes de Acostovou, s režisérem Josefem von Sternbergrem, s Remarquem. Nejvíc ale milovala herce Jeana Gabina, kvůli kterému narukovala i do armády

Mutti

Marlene měla velmi přísnou matku, dvojitou vdovu, která ji kontrolovala na každém kroku. Mateřskou lásku ale nikdy nedostala. Už jako dospívající dívka se místo o učení zajímala hlavně o spolužáky. Mutti ji ale preventivně poslala do dívčího penzionu ve Výmaru. Ani to nepomohlo, naopak, zamilovala se do učitele hry na housle. Provokovala muže pak vlastně celý život, a to i z filmového plátna, kde hrála prostitutky, zrádkyně nebo tajemné a osudové ženy.

První film

Marlene Dietrichová

K filmu si tak přičichla už ve 22, první rolí byla prostitutka ve filmu Tragédie lásky. Učarovala i pomocnému režisérovi filmu Rudi Sieberovi, který se pak stal i jediným mužem, kterému kdy řekla své „ano“ (1923) a taky otcem dcery Marie. Brali se, aby vzali vítr z plachet všem, kteří si šuškali o jejím lesbickém intimním vztahu s Edith Edwardsovou. S dítětem doma vydržela pouze rok, taky hned dostala nabídku velké role zpěvačky Loly prvního německého zvukového filmu Josefa von Sternbergra Modrý anděl.

Film ještě nebyl hotový a už se Marlene stala i režisérovou milenkou (k tomu měla i další milence a milenky). Toužila po pohlazení, které jí matka nedopřála, zato milenky hojně. Její manželství tím ale nijak netrpělo, oboustranně takzvaně „volné“ bylo už léta. Přímo z premiéry Modrého anděla odjela do Hollywoodu a malou dceru klidně nechala čtvrt roku v Německu. Mezitím dotočila třeba snímek Marokko, za který byla nominována i na Oscara.

Gabin a válka

Největší životní lásku zažila Marlene Dietrichová s Jeanem Gabinem. Ten na jaře 1943 narukoval do francouzských osvobozeneckých jednotek a ona do armády vstoupila taky. Když se vrátila, měla prázdné konto a zapomnělo na ni i filmové studio. Co jí prý pak bylo platné, že se stala Rytířem čestné legie a hvězdáři jejím jménem pojmenovali asteroid? Po válce se ale s Gabinem rozešla, hned po dotočení společného filmu Martin Roumagnac.

Cestování po Evropě už měla dost, natrvalo zůstala v USA. Dostat se zpět před kameru ji pak pomáhala i dcera, která se mezitím vdala a stala se televizní herečkou. Merlene se postupně vrátila i ke koloběhu známostí a milenců slavných jmen, jako byl třeba i Ernst Hemingway. Zemřela v květnu 1992.

autoři: lup , Jiří Houdek
Spustit audio