Metanol se vstřebává i kůží
Úterní poradna patřila velice aktuálnímu tématu, nelegální výrobě alkoholu. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I po desáté hodině vám stále přeju krásné příjemné dopoledne, vaše Marie Retková. Milí posluchači, shromažďuju tady pomalu maily a dotazy pro dnešního hosta po jedenácté, pana doktora Vlastimila Vondrušku, historika a spisovatele. Říkala jsem už, že budeme mluvit o výročí, 800letém výročí od Zlaté buly sicilské, tak určitě probereme, jaký to je dokument, proč je pro náš stát tak důležitý a jaký je rozdíl mezi Přemyslovci a dnešními politiky. Ale teď, teď po desáté hodině budeme mluvit úplně o něčem jiném, nicméně velmi aktuálním, a naše téma je nelegální výroba alkoholu. Jsem ráda, že můžu ve studiu přivítat inženýrku Irenu Kolouchovou, PhD, z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Dobrý den, paní inženýrko.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den přeji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní inženýrko, spoustu slov jsme slyšeli o výrobě, alkoholu, o tom, jakým způsobem vlastně dojde k tomu spalování, nízké teploty a tak dále, nerada bych se pouštěla pro sebe na tenký led, ale v čem tkví ta největší zrádnost, problematika toho metanolu, tedy toho, že se můžeme při pití alkoholu obecně řečeno pro nás přiotrávit nebo otrávit?
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Zdravotní rizika pití špatného alkoholu jsou v tom, že vlastně se nejedná o alkohol, který je čistě vyrobený nebo technologií výroby alkoholu, to znamená kvašením a destilací nějaké suroviny, která obsahuje cukr, což může být ovoce, anebo to může být cukr ve formě polysacharitů, to znamená líh z brambor nebo z obilí, ale ten metanol se tam dostane později, kdy nějaký nelegální prodejce nebo někdo přimíchá metanol už do toho hotového alkoholu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili, co je špatně, že se otrávíme, že tam je přimíchán ...
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Někdo přilije metanol do toho nápoje, do etanolu, do lihu, do výsledného nápoje, to už těžko říct, v jaké fázi ho tam nalije, samozřejmě se tím zvýší objem té lihoviny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Víc vydělá.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Víc vydělá samozřejmě, ale pravděpodobně vůbec netuší, že ten metanol je takto velice nebezpečný a že poměrně jeho malé množství může způsobit vážné zdravotní následky nebo i smrt.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A když si dáme panáka takového pití, řekněme tomu pití, abychom nezaváděli alkohol a metanol a etanol, nepoznáme to?
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Poznáme to velice špatně. Uvádí se, že rozpoznání příznaků otravy metanolem je v řádu několika hodin až několika třeba desítek hodin, třeba 2 dny, projevuje se to jako nevolnost nebo požití vyššího množství alkoholických nápojů, takže pravděpodobně asi až když by došlo k následkům zrakového, poškození zrakového nervu, asi bysme špatně viděli nebo měli rozostřené vidění, tak potom asi bysme vyhledali nějak lékařskou pomoc, nebo teď je to téma aktuální, ale dříve, ale jinak to je špatně rozpoznatelné, že se jedná o otravu metanolem.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak téma je velmi zajímavé. Určitě posluchači budou se vás chtít zeptat. Můžete, milí posluchači, na jejakaje@rozhlas.cz, můžete poslat také SMSku R2 mezera JEJAKAJE mezera a text na 907704 a můžete telefonovat 221552525 a 221552424 pro vás známá čísla. Paní inženýrka Irena Kolouchová z Vysoké školy chemicko-technologické Praha je připravená odpovídat na cokoliv, co se týče výroby alkoholu, nelegální výroby alkoholu a já myslím, to téma je naprosto bezbřehé, jsem zvědavá na vaše dotazy.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Určitě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jsme ve studiu Českého rozhlasu Dvojky, mluvíme o nelegální výrobě alkoholu a ve studiu je paní inženýrka Irena Kolouchová z Vysoké školy chemicko-technologické Praha. A my zdravíme prvního volajícího posluchače, respektive posluchačku. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady Alena Boumová z Prahy. Já bych chtěla říct, že to, co se děje, je vyloženě těžkej kriminální čin, protože ten někdo to dělá s úmyslem snad zabít nebo poškodit nebo něco, to se nedá jinak kvalifikovat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, nevím, jestli úplně s úmyslem, ale určitě s úmyslem vydělat za každou cenu, což je tedy téměř to samé. Máte nějaký konkrétní dotaz prosím pro paní inženýrku?
posluchačka
--------------------
Neměla bych, jenom tuhle poznámku, protože to opravdu je tedy něco hroznýho, to je skutečně něco hroznýho.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to hrůza, je to hrůza v tom, že ...
posluchačka
--------------------
A je to vlastně v celým Česku víceméně je těch případů čím dál tím víc a jako nemám žádnej dotaz. To je prostě jed, k tomu nepotřebuju žádnej komentář, ale jenom tohle to, že opravdu je to zvrácenost, to je zrůdnost.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, je to pravda, je to pravda.
posluchačka
--------------------
My už opravdu dneska nevíme, co si svobodou počít.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky bych to tak viděla. Děkujeme mockrát za zavolání. Mějte se hezky.
posluchačka
--------------------
Ale jinak to neokomentuju. Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou, na shledanou. Máme ještě jeden telefonát, dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den, mohu hovořit prosím?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě, slyšíme vás dobře.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Děkuji. Bohuslav, Praha. Já teda taky souhlasím s tím, že je to zločinnost, ale ten někdo to dělá pro prachy, to je logický, ale mě spíš zajímá, kolik toho člověk musí vypít, když třeba někam přijdu, někdo mi dá panáka, nabídne mi, stačí jeden panák, abych z toho oslepl, nebo kolik člověk musí vypít průměrně, vážím asi 65 kilo, kolik bych musel vypít toho pančovanýho alkoholu, aby to mělo pro mě nějaký větší následek, jestli bych se mohl zeptat?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkujeme. Otázku zaznamenávám a berem ještě jeden telefonát. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Já jsem se chtěl zeptat, proč prosím vás tak zdlouhavý proces zjišťování prostě metanolu v lihovinách, když /nesrozumitelné/ toto stanovení je velice rychlý.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano.
posluchač
--------------------
A lze prostě, já nevím, stanovit desítky nebo stovky vzorků během opravdu ne dlouhé doby?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme, děkujeme taky za dotaz. Paní inženýrko, já nevím, tak vezmeme to od konce, nebo kolik ...?
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Já bych to vzala chronologicky, jestli mohu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, kolik toho musíme vypít, abysme měli nějaké následky, abysme ztráceli zrak?
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Ono na to není jednoduchá jednoznačná odpověď, protože ono vždycky závisí na tom, jestli bysme pili čistý metanol, což si nemyslím, že by k tomuto došlo, a potom závisí vždycky na tom, kolik vlastně toho metanolu v tom alkoholu je přimícháno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili na poměru.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Na poměru. Závisí i na tom, kolik toho vypijeme a jak ten organismus umí ten alkohol odbourávat. Na tu otázku pana Bohumila, když mi někdo nabídne panáka, nepředpokládám, že bysme si připíjeli s někým, koho vůbec neznáme na ulici, to určitě by v nás nebudilo důvěru a pokud jsme s přáteli a víme o nich, že mají alkohol z důvěryhodného zdroje a doteďka jsme tam ten alkohol pili, tak si nemyslím, že by bylo nějaké zvýšené riziko, že bysme tentokrát zrovna dostali teda panáka alkoholu s vyšším obsahem metanolu. Kolik by toho musel pán vypít, aby teda měl zrakové postižené nebo nějaké jiné poškození zdravotní, to opravdu neumím říct, to by bylo spíš pro nějakého lékaře. K druhé otázce, je pravda, že je chromatografické stanovení metanolu je velice rychlá metoda, precizní metoda, ale ono zase, když si uvědomíte, jaká je obrovská nabídka lihovin, v kterých by se to mohlo vyskytovat, že může jít o falšované vzorky některé likérky. Teďko zaručeně, když půjde nějaká inspekce nebo celníci, to už je jedno, který orgán by se toho zhostil na kontrolu do nějaké tržnice nebo kamkoliv, kde by měli třeba zvýšené podezření na toto, tak se musí prokázat nějakou legitimací nebo něčím, že se jedná tedy o tento orgán a pochybuju, že oni by se přiznali k tomu, že oni tam nějaký kanystr nebo barel něčeho takového mají, takže spíš si myslím, že to je velice obtížné něco takového nalézt.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, 221552525 nebo na konci 2424 jsou čísla, která vám jsou stále k dispozici. Paní inženýrko, já jsem brouzdala po internetu, protože to samozřejmě člověka zajímá, a chci se zeptat, jak hoří metanol a etanol? Snad, když člověk zapálí ten vlastně obsah toho panáku, tak podle barvy pozná, jestli tam ten metanol je přítomný.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Já jsem tohle to viděla taky na internetu, že to tam psali, já jsem to teda nikdy nezkoušela. Zase si nejsem jistá, jestli to není poměrová otázka těchto dvou lihovin.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, já jsem tedy zaznamenala to, že, pokud hoří ten alkohol modře, takže to je v pořádku, pokud ... Tak dobře.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Já mám takovou perličku, když jsme v práci dělávali nějaké testování lihovin nebo destilátů, tak přišel jeden pán, že kvalitu té pálenky, když ji jímá, tak testuje právě na modrý plamínek, že je to pak správná ta kvalita. Když jsme to testovali senzoricky pouze po vůni, já nevím, já bych to nepila, on to pil, nic mu nebylo, pálil si to z ovoce, to je právě o tom, že pokud je to teda pálenka jako pálenka, tak toho metanolu tam nemůže být tolik, aby nám to způsobilo zdravotní problémy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, vítáme dalšího posluchače ve vysílání.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat, jestli v Praze existuje nějaká zkušebna, která buďto na přineseném alkoholu diagnostikovala přítomnost téhle té látky.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Určitě, je jich velké množství. Je to prakticky jakákoliv akreditovaná laboratoř, je to i třeba naše škola, kdy některé ústavy, nejenom náš ústav biotechnologie vám může stanovit obsah etanolu, metanolu.
posluchačka
--------------------
Můžete říct adresu nebo telefonní číslo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebo třeba webové stránky.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Webové stránky jsou www.vscht jako Vysoká škola chemicko-technologická.
posluchačka
--------------------
Ještě jednou prosím, Vysoká škola ...
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Vysoká škola chemicko-technologická, takže zkratka je vscht.cz a tam třeba ústav biotechnologie. Ono je vždycky potom otázka, kolik toho máte, protože samozřejmě se jedná o službu, takže samozřejmě je to placené ty analýzy a potom je vždycky otázka, jestli toho mám dvě lahvičky nebo jestli toho mám 40 litrů.
posluchačka
--------------------
No dvě lahvičky.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Tak v tom případě si nejsem jistá, jestli by nebylo ekonomičtější zaplakat a vylít to, jestli si nejste jistá, jistá s původem.
posluchačka
--------------------
No, nejsme, dostali jsme to.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Víte co, ono to je těžké, ono jako dostali, to vůbec tomu nic být nemusí.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pravděpodobně asi taky nebude.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Z velké pravděpodobnosti tomu nic nebude, já bych se asi zeptala na rovinu, pravděpodobně jste to dostali od někoho známého, koho se nemusíte bát zeptat, nezlobte se, teďko jsme z toho takoví vyplašení.
posluchačka
--------------------
Ano, bojíme se.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Ano, a pokud se bojíte, tak oni to přece nemusí vědět, že jste to vylili, že máte strach a zase si myslím, že taková škoda to asi úplně nebude.
posluchačka
--------------------
Používáme tu slivovici na masáž totiž.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
To taky chápu, on se teda metanol vstřebává i kůží, ale pokud si nejste jisti a máte jakékoliv obavy, doporučila bych to teda zatlačit slzu a vylít.
posluchačka
--------------------
Dobře, díky. Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou. Dobrý den. Vítáme ještě jednoho volajícího.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Tady Tuček, Praha 6. Já bych chtěl poukázat na dvě věci, za prvé nebezpečnost tohoto nekvalitního alkoholu nebo těchto nekvalitních nápojů je v tom, že se na to může, že ty účinky, ty zdrcující účinky můžou nastat ještě za několik let, protože ty lahve můžou být v nejrůznějších skladech, v institucích ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je pravda.
posluchač
--------------------
I doma a tak dále, čili to vůbec neznamená, že když třeba těch 80, 90 % se zlikviduje během půl roku, takže těch zbývajících 20, 10 % nebude škodit ještě dávno, dávno po odeznění této ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, ano, ano, ano.
posluchač
--------------------
... akce, že jo a už potom nikdo nebude v tom potom vidět nějakou souvislost, že už se na to zapomene, že jo. Čili ten alkohol bude ještě dlouho ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, ano, dlouho.
posluchač
--------------------
... strašit v těch nejrůznějších.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte, pane Tučku, nějaký dotaz, máte dotaz?
posluchač
--------------------
To je jedna věc a druhá věc, já si samozřejmě myslím rovněž, že to je především záležitost obohacení finančního prostě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě ano.
posluchač
--------------------
Záměru, ale ani to nemusí být, ani to nemusí být, tam určitá pochybnost a třeba nepatrná, ale přece jenom je na místě. My jsme angažovaný po celým světě vojensky a tak dále a že jo, přes alkohol, nástroj ďábla, opravdu může nějaká prostě třeba muslimská skupina prostě nás potrestat, že jo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, děkujeme.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Já, jestli vám do toho můžu trošku vstoupit, máte pravdu, že tam samozřejmě může být nebezpečí, že nějakou lahev tohoto podezřelého alkoholu můžeme mít doma, přesto bych si troufala trošku polemizovat s tím, že zatím, co jsem četla, co se objevilo, tak je spíše záležitost toho, že někdo jde po rozlévaném alkoholu. Že by si i za tu cenu teda, že to je varianta velice výhodná, ano, nekupte to, že to je tak levné, takže by si toho teda koupil 2, 3, 4 lahve, myslím, že asi spíše ne a protože ta medializace je teďko obrovská, tak pokud má někdo pochybnosti o původu alkoholu, který má doma, tak záleží zase na každém z nás, na naší odpovědnosti k sobě samému a k našemu okolí, jestli teda tu lahev vylijeme, zlikvidujeme anebo jestli si ji tam necháme.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslední dotaz, paní inženýrko. Je to pravda, že když se napijeme tady nějakého toho nápoje, který obsahuje metanol, tak, potom, když se napijeme alkoholu, čistého alkoholu, takže se vlastně vyruší ten účinek toho metanolu?
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Ano, je to pravda. On možná ani ne tak vyruší, ale oddálí. Tam ty dávky toho správného alkoholu musí být podávány už potom přesně vypočítané lékaři po nějaké časovou hranici jenom kvůli tomu, že játry je alkohol přednostně odbouráván než ten metanol, to znamená, pokud játra jsou zaměstnaná odbouráváním lihu etanolu, tak neodbourávají metanol, a ten se může vyloučit jinou cestou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže dát si 2, 3 panáky na to?
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Já bych to asi stejně neriskovala a nedoporučovala.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme mockrát. Paní inženýrka Irena Kolouchová zůstává na chatu, na webu dvojka.rozhlas.cz, ptát se jí můžete i dál, děkuju mockrát, paní inženýrka Irena Kolouchová, PhD, z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. Na shledanou.
Irena KOLOUCHOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Děkuji a přeji krásný den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka