Město Sezimovo Ústí koupilo polikliniku. Budovu z 50. let minulého století čeká rekonstrukce

13. březen 2024 11:19

Poliklinika v Sezimově Ústí na Táborsku má nového majitele. Od bývalých vlastníků ji za více než 27 milionů korun koupilo město. Objekt bude i nadále sloužit především jako zdravotní středisko.

„Budova zdravotního střediska byla postavena v roce 1958 a dále jsou tu přístavby ze 70. let,“ ukazuje starosta Sezimova Ústí Martin Doležal jednu z architektonických dominant města.

Se změnou vlastníka čeká polikliniku i velká rekonstrukce. „Od doby výstavby dům prakticky nedoznal žádných výraznějších změn, takže jsou na něm ještě prvky socialistického realismu. Z hlediska designu bychom chtěli co nejvíce prvků z 50. let zachovat, protože to k městu patří, ale vnitřní prostory, čekárny, ordinace lékařů chceme posunout do 21. století,“ říká starosta.

Za lékařskou péčí míří do zdravotního střediska velká část obyvatel Sezimova Ústí. Patří mezi ně Lenka Trantýrová. „Já jsem jenom ráda, že to bude zachované. Neradi bychom, aby se to ztratilo a služby byly daleko,“ komentuje.

Čtěte také

Součástí chystané rekonstrukce má být výstavba několika nájemních bytů v rozlehlém podkroví. „U domu je i poměrně velký park, takže bychom toho chtěli využít k přístavbě a zajistit bezbariérovost jak pro nebytovou část, tak potom i bytovou část,“ uvádí starosta.

Budova má tvar písmene T. „V čelní straně je na jedné straně lékárna, na druhé straně ordinace praktických lékařů, neurologie, gynekologie. Dále pak bývalé zubní ordinace, dneska dentální hygiena, a dá se projít až k dětským lékařům, ale tam je samostatný vstup z druhé strany,“ popisuje Martin Doležal. V prvním patře se nacházejí laboratoře a další ordinace.

Město Sezimovo Ústí chce rekonstrukci zdravotního střediska zvládnout do dvou let. Náklady jsou předběžně odhadnuty na 40 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související