Benešova vila v Sezimově Ústí láme návštěvnické rekordy. Vláda ji otevřela na šest dní v týdnu

5. září 2023 08:25

Přes sedm tisíc lidí navštívilo během dvou měsíců Benešovu vilu v Sezimově Ústí na Táborsku. Rodinné sídlo druhého československého prezidenta Edvarda Beneše tak patří mezi nejvyhledávanější památky na jihu Čech. Přispělo k tomu rozhodnutí vlády, která vilu s rozlehlým anglickým parkem více otevřela veřejnosti.

„Je hezké, že se člověk může podívat i dovnitř. Nejprve jsem tu byla se starším synem a teď jsem vzala dcery, aby si vilu také prohlédly,“ chválila po prohlídce návštěvnice Daniela Mráčková.

Donedávna bylo možné Benešovu vilu navštívit jen omezeně při speciálních víkendových akcích, teď je památka otevřena od úterý do neděle. „Je to místo spjaté se životem druhého československého prezidenta a otevření veřejnosti odpovídá přání manželky Edvarda Beneše, paní Hany, která chtěla, aby vila byla přístupná. To naplňujeme až v těchto dnech,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Dům totiž po smrti Hany Benešové využívali politici jako rekreační sídlo. Změnu přineslo až letošní léto, od kterého lze vilu navštívit šest dní v týdnu.

Čtěte také

Premiér se tak zároveň zbavil možnosti využívat ji pro svou rekreaci. „Vlastně mě to nikdy ani nenapadlo. Když jsem zjistil, že místo funguje tímto způsobem, domluvili jsme se, že situaci změníme. Myslím si, že Benešova vila nemá sloužit nějaké soukromé rekreaci,“ vysvětlil.

Nově vzniklý návštěvnický okruh začíná v Památníku dr. Edvarda Beneše a volně navazuje procházkou přilehlým parkem do vily. Návštěvníci mají k dispozici audioprůvodce, který je seznámí s historií prezidentského páru a jejich sídla s okolím.

Starosta Sezimova Ústí Martin Doležal vítá, že větším zpřístupněním vily konečně došlo k naplnění závěti Hany Benešové. „Já jsem tady zažil už snad všechny frekvence otevírání vily, včetně úplného uzavření. My jsme rádi, že vláda přistoupila k úpravám, a jak ukazuje ten zájem, byla to trefa do černého,“ dodal.

Návštěvníci Benešovy vily se nově nemusí na prohlídku v předstihu registrovat, pro vstup stačí přímo na místě koupit vstupenku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související