Komunitní dům pro seniory vyrostl na místě chátrajícího statku v Dražicích na Táborsku. Už má první nájemníky

31. květen 2023 08:18

Nový komunitní dům pro seniory začal fungovat v Dražicích na Táborsku. Za 50 milionů korun vyrostl na místě chátrajícího statku, který odkoupila obec. V přízemní bezbariérové budově vystavěné na půdorysu písmene U je celkem patnáct bytů, ve kterých se už zabydlují nájemníci.

„Tady mám velkou koupelnu a tady pokoj s postelí, křesly, kuchyňskou linkou. Co já víc potřebuji,“ ukazuje své nové bydlení seniorka Marie Dvořáková. Z bytu může vyjít na chodbu komunitního domu, nebo přímo do odpočívacího prostoru na rozlehlý dvůr.

Nový domov v komunitním domě v Dražicích našel i Jan Žalud. „Já jsem Táborák křtěný Jordánem, ale měl jsem doma osmnáct schodů, které už mi dělaly velké problémy. Tady v Dražicích mám dceru, tak mi se synem zařídili tohle bydlení,“ vypráví.

Jan Žalud se právě zabydluje. „Stěhovaly mě děti, protože já jsem na to neschopný. Věci mi nandaly do skříní a já teď hledám a hledám. Ale až to všechno najdu, budu nejspokojenější člověk, protože prostředí tady je opravdu nádherné,“ usmívá se.

Čtěte také

Obec podle starosty Lubomíra Smažíka řešila, zda některé části historické stavby zachovat. Nakonec se ale kvůli špatnému stavu rozhodla objekt srovnat se zemí a postavit vše znovu.

„Zachovali jsme pouze rybníček, který byl uprostřed, a s orientací na jih jsme vybudovali objekt ve tvaru U. Z každého obývacího pokoje je vstup do komunitní zahrady. K domu patří také zázemí, společenská místnost i další místnost, kde funguje služba, která se o klienty postará tak, že jim vypere, vyžehlí, dojede nakoupit, pro léky a podobně,“ upřesňuje starosta.

Nový komunitní dům pro seniory za zhruba 50 milionů korun je největší investicí v historii obce Dražice. S financováním pomohly dotace ministerstva pro místní rozvoj a Jihočeského kraje.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související