Měla jsem límeček v barvách ukrajinské vlajky, vzpomíná na dětství Halina Pawlowská

18. září 2021

Omeletky jsou dnes naplněné módními úlety. I Halina Pawlowská zná dobře větu všech žen: Nemám co na sebe!

Seděla jsem s kamarádkou a stěžovala si, že nemohu sehnat šaty. A ona řekla: "Tak si je ušij!" A já jsem to udělala! Se svou dcerou jsem si založila módní značku, ale než jsem střihla do prvních tří metrů látky, kterých je plus mínus na šaty třeba, tak se mi vybavily všechny ty kostýmy, haleny, hazuky a modely, které mne provázely životem.

Maminka milovala gigantické límce

K módě mne přivedla moje maminka. Když jsem našla fotky z jejího dětství, všimla jsem si, že na sobě nikdy neměla tepláky a že ústřední barvou její puberty byla pískově hnědá. Když máma chodila s mým tátou, tak se vrhla na kloboučky a límce! Moje maminka milovala gigantické límce. Můj otec tvrdil, že máma ve svých límcových kreacích vypadá jak ředitelka netopýřího hejna a odmítal s ní chodit na veřejnost.

I když jsme neměli peníze, tak máma na oblečení nešetřila. Uměla z hadříků ušít modely, a protože jsme jezdili do Podkrkonoší, kde byla spousta textilních továrniček, tak máma každé léto pořídila látky oslova za pár korun a pak mi z nich kouzlila lehké sukýnky, šatičky i plavky.

Chodila jsem v růžové a světlemodré

Základními odstíny mého dětství byla růžová a světlemodrá. Žlutou máma ráda neměla. Přitom jí právě žlutá slušela nesmírně. Když čekala miminko, sama vyšila košilkám límečky. Asi se dost ovládala, protože límečky byly maličké jak kočičí ouška. Máma límečky vyšila růžově pro holčičku a světlemodře pro chlapečka.

A pak, protože můj táta byl zanícený Ukrajinec, jeden límeček obšila žlutomodře v národních barvách ukrajinské vlajky. Ale bála se mi košilku oblékat, aby někdo nenakoukl do kočárku a neřekl:" Tahle holka chce, aby Ukrajina byla svobodná! Je to nepřítel socialismu!" A neposlal mne i s celou rodinou někam na Sibiř.

V Omeletkách se dozvíte ještě řadu historek. Například, jak se Halině Pawlowské líbil její růžový kabát, nebo jakou příhodu prožila ve svých plavkách. O svůj názor na módu se podělí i herec a muzikant David Kraus.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související