Měl nahánět strach nacistům. Zatím je ale noční můrou českých umělců. Pérák!

29. duben 2015

Jediný český superhrdina. Za Protektorátu ničil mosty, sabotoval výrobu. Aspoň si teda o tom šeptali gestapáci i pražští civilisté. Zatím ale Pérák vylámal zuby hlavně českým komiksovým a filmovým tvůrcům.

„Pérák opravdu byl,“ prohlašuje autor stejnojmenného románu Petr Stančík. Jde o zbeletrizovanou verzi scénáře k filmu, který nevznikl. Příznačně.

Příznačně proto, že je dnes jedno, jestli šlo v případě Péraka původně o městkou legendu, moderní pověst nebo skvělou britskou propagandu na zastrašení nacistů v Praze. „Je to jediný český superhrdina, kterého jsme kdy měli,“ připomíná Petr Stančík. Tedy látka jako zrozená pro komiks a film. S oběma je ale na štíru.


Kapitán Česko(slovensko)
V rozhovoru na Dvojce Stančík vznik postavy/legendy Péráka spojuje se vznikem postavy Supermana. Ten se přitom objevil na stránkách červnového vydání Action Comics už 18. dubna 1938. O Pérákovi se začalo šeptat až za Protektorátu, tj. od března 1939. Zajímavější klon Péráka je ale spíš Captain America, jehož příběhy byly od roku 1941 používány k propagandě (viz fotogalerie). Tohoto motivu využívá i film Captain America z roku 2011.

Pérák v komiksu

Postava Péráka se měla v českém komiksu objevit poprvé (taky příznačně) v roce 1968 v časopisu Mladý svět v příběhu Pérák a Sověstký svaz. Satirického komiksového potenciálu postavy chtěl pak naplno využít Ondřej Neff. V roce 1988 se objevil jeho komiks Pérák – Toho dne byla mlha, na který později navázalo pokračovaní Pérák kontra Globeman, dostupné na webu.

Rehabilitovat postavu jako tradičního superhrdinu srovnatelného např. s Captainem Americou se rozhodl až kreslíř Adolf Lachman. Podle scénáře dua Morten a Monge vzniklo několik monumentálních kreseb, Projekt Pérák ale nevyšel. Nakonec se torza ujal kreslíř Jan Bažant a jeho kratší příběh o Pérákovi vyšel v časopise KomiksFest! Revue 3.


Kreslíř Jan Bažant je i autorem vizuálu Péráka pro projekt HRDiNA.CZ Českého rozhlasu. Bažant také jako scénograf a autor plakátů spolupracoval na představení Pérák – Na jméně nezáleží, rozhodují činy!

Zatím asi naposledy byl Pérák v komiksu spatřen na obálce časopisu Aargh! v roce 2013. Tentokrát si s jeho podobou vyhrál kreslíř Michal Suchánek a umístil Péráka (opět příznačně) vedle Octobriany. Čechy vytvořené (údajně ruské) komiksové postavy, která nikdy neexistovala, ale kterou se podařilo prodat i do zahraničí.

Pérák ve filmu

Podobně jako komiksový Pérák má i ten filmový svého komického předchůdce. Je jím animovaný film z roku 1946 Pérák a SS (scénář Jiří Brdečka, režie Jiří Trnka). Po nezdařené superhrdinské rehabilitaci v komiksu se do rehabilitace ve filmu pustil právě Petr Stančík. Ale zatím filmového superhrdinu čekal asi stejný osud jako většinu českých hrdinů...

Nohy Petra Stančíka drtící péro Péráka

Podle Stančíkova scénáře z roku 2008 měl vzniknout film v zahraniční koprodukci. Stančík si dokonce zajistil práva na užívání jména Pérák. „Pořád doufám, že film vznikne. Tenkrát na to nebyly peníze. Třeba se teď najdou,“ doufá Stančík v rozhovoru na Dvojce. Vydal tak alespoň beletrizovanou podobu scénáře jako knihu. Četbu z ní vám teď do 4. května 2015 nabízíme na Dvojce.

Opět příznačně, jen jako zmínka, legenda, varovná komická scénka, se Pérák mihne aspoň filmem Marka Najbrta Protektor (2009) z období Heydrichiády. Až zadlouho, v roce 2013 se na sociálních sítích objeví ochutnávka k dosud nezrealizovanému filmu Pérák / The Springman, tentokrát ale autorského dua Jakub Košťál a Pavel Soukup.

PÉRÁK / THE SPRINGMAN (teaser I) from Pavel Soukup on Vimeo.

O rok později se objeví další filmový trailer. Tentokrát jde o ukázku postupů k filmové verzi úspěšného divadelního představení Pérák – na jméně nezáleží, rozhodují činy! V popisu videa jeho autoři Vosto5 mluví o „celovečerním filmu, resp. seriálu Pérák“.

VOSTO5: PÉRÁK - trailer - filmová verze from Vosto5 on Vimeo.

Jestli se Pérák někdy dočká filmového plátna, je ve hvězdách. Jedinou jistotou je, že „jediný skutečný český superhrdina“ zůstává tím, kým vždy byl. Mýtem. Všichni o něm mluví, nikdo ho ale ještě neviděl.

autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.