Mediátor nerozhoduje. Pomáhá dojít k dohodě, říká Zdeňka Voštová

13. prosinec 2019

Mediace je prastará záležitost. Při řešení sporů v komunitě pomáhal dřív stařešina rodu nebo šaman, uvádí mediátorka a terapeutka Zdeňka Voštová.

„Mediátor nerozhoduje. Ale pomáhá, aby lidé došli k dohodě. Když se třeba manželský pár při sporu o děti a majetek zasekne, může jim pomoci, když přijde někdo třetí,“ vysvětluje mediátorka a terapeutka Zdeňka Voštová.

Co rozhodí i terapeuta?

Může se stát, že složité situace rozhodí i terapeuta? „Někdy se může stát, že spor zabrnká na nějaká osobní témata. Při rodinné mediaci proto pracuji s kolegou,“ připouští Voštová, vzděláním právnička.

Deset let působila v mezinárodní firmě jako specialistka na etiku podnikání. „Právo mě pořád baví, ale začalo mi něco chybět. Přihlásila jsem se na pětiletý psychoterapeutický výcvik a otevřela praxi,“ vysvětlila v Blízkých setkáních moderátorce Tereze Kostkové.

Ekologická úzkost? Na některé dopadá tíživě

Setkává se s tím, že lidé trpí ekologickou úzkostí. „Často popisují strach z budoucnosti. Na některé to doléhá tíživě. Já lidem můžu přinést úlevu, že to mohou sdílet s někým, kdo to nebagatelizuje. Snažím se, aby se zaměřili na přítomnost a vybrali si třeba tři věci, kterými mohou přispět ke změně.“

Jak se dívá na aktivity Grety Thunbergové? Co je to gestalt terapie?

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související