Mě zachránila salsa

20. říjen 2013

Jmenuji se Ksana Vachruševa, jsem z Ruska, přijela jsem sem za manželem, ale po rozvodu jsem se pustila do tance. Když nás opouští lidé, každému zůstane to vlastní. Mě zachránila salsa.

Salsa není obyčejným tancem, kde je třeba dřít a makat na kráse pohybu. To je tzv. sociální tanec, účelem kterého je komunikace s lidmi. Vždycky tady jde o vztah mezi partnerem a partnerkou. Je to neuvěřitelné, ale kolik je lidí, tolik je stylů salsy! Nikdo ji netančí stejně. Salsa je tanec, který odráží obyčejný život, proto jsem si ho vybrala, jako pozadí pro příběhy dvou ruských žen. Salsa je taky cizí v Čechách a přitahuje a probouzí zájem o její původní kulturu. Stejně i ty ženy přitahují pozornost k vlastní kultuře.

Varia je ještě z Evropy a Marie už je z Asie, přitom jejích původní města jsou od sebe20 km. Obě tady mají muže, jedna Čecha a druhá Rusa. Jak spolu v rodině komunikuji, jaké měly problémy a jak je překonávaly? Jak se jejich příběhy liší a co je spojuje? Co si myslí o českých chlapech? To všechno jsem chtěla slyšet od dvou Rusek, aby se daly porovnat jejich názory s českými.

Oxana s přáteli

Jazyk spojuje nás tři. Nejenom nás baví, ale i nám vydělává peníze. Jsme lektorky ruštiny. To je jedna z mála profesi, kde se cizinec necítí znevýhodněným. Manžel Marii je Čech, ale kdyby neměl zájem o ruštinu, nikdy by se neseznámili a neporozuměli si.

Salsa je taky jazykem, jazykem neverbálním, proto je můj audiodokument i o ní. Například, když jedete do zahraničí, můžete se domlouvat pomocí salsy. Přijdete do klubu, porozhlídnete se, kdo a jak tancuje a zvete lidi k tanci. Jako každý jazyk i salsa má svoje pravidla, slova, fráze a zvuky. Někdo je ovládá lépe, někdo hůř. Někdo se rád baví jen tak, o počasí, ale někdo jedná otevřeně a citlivě k partnerovi. Tak vzniká „sex na parketě“ jak říká můj partner. A to byla i moje snaha zachytit salsu jako prostředek komunikace.

nácvik tance
autor: Oxana Vachrusheva
Spustit audio