Mé sochy se usmívají, říká řezbář Petr Krajíček

24. červenec 2013

Hostem středečního Tandemu Terezy Stýblové byl sochař a řezbář Petr Krajíček z Rantířova.V rámci projektu Za sochami Regionem Renesance vytváří dřevořezby pro několik obcí Vysočiny, které by konkrétní místo měly charakterizovat, měly být s ním propojené. Uvidíte např. sv. Floriana nebo vodní pannu.

„První špalík jsem vyřezal v roce 1991, a byla to rodina. Mám ji dodnes, několikrát jsem ji i vystavoval. Dalším dílem byl Ježíšek s Marií, a to jsem věnoval svým rodičům,“ vypráví o začátcích své řezbářské tvorby Petr Krajíček.

0:00
/
0:00

Inspiruje ho téměř vše, lidé, příroda, velmi často se v jeho dílech objevuje odraz jeho ženy.
„Šárka je moc krásná inspirace,“ usmívá se rantířovský umělec. Není to však přímo socha Petrovy životní partnerky, z díla je ale poznat, že je jí ovlivněn.

Petr je v tvorbě realista, rád tvoří konkrétní postavy. Z materiálu má nejraději dub, doba, kdy se řezalo převážně z lípy, je dávno pryč. Sochu si ještě před tím, než poprvé „řízne“ do dřeva, důkladně promyslí, a často si nakreslí alespoň základní tělesné proporce.
„První tvořím vždycky hlavu, na tu se každý podívá nejdříve. Když mám hlavu a ruce, mám pocit, že už mám všechno. Poslední z obličeje vyřezávám oči,“popisuje postup práce Petr Krajíček.

A jak do očí dostane výraz? Petr se směje: „No zase jen dlátkem. A myslím, že sochy odráží mou náladu. Nemůžu pracovat jako dělník v továrně, který přijde na šestou a začne pracovat, bez nálady. Mé sochy se často usmívají.“

V srpnu odhalí svá díla rantířovský sochař v Třebelovicích, Rohozné a Mysliboři. Více na www.mistrpetr.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.