Mauglí? To bylo do plnejch! Herec Jan Cina o natáčení rozhlasové pohádky

12. duben 2023

S Knihou džunglí se poprvé setkal v dětství u babičky. „Pamatuji si, že kniha má zvláštní, temnou a lákavou atmosféru,“ vzpomíná herec. Co prozradil ze zákulisí natáčení? Byl někdy v džungli? Proč si myslí, že byl v minulém životě lopuch v džungli? Co prozradil o dabingu? A s čím v životě bojuje?

Před natáčením pohádky byly čtené zkoušky. „Bylo to zábavné a energie byla dobrá. Režisérka Bela Schenková umí zkombinovat lidi. Dokázala probudit divokost v každém z nás,“ pochvaluje si Jan Cina.

Po četbě jsme se v ponožkách přesunuli do studia, kde jsme dostali mikroporty, abychom se mohli pohybovat. Na zvuku je totiž slyšet, jestli jste v klidu, nebo se celým tělem hýbete a je tam námaha. Bylo to náročné.“

„Bela Schenková nám říkala, a to mi přišlo velmi dobré, že příběh Mauglího není žádná pohádka, ale neustálý boj o život. Snažili jsme se do příběhu dostat dramatičnost, divokost a strach o život. Bylo to do plnejch, jak se říká,“ popisuje herec.

Mauglího hrál Jan Cina taky na konzervatoři a teď i ve stejnojmenném muzikálu v Divadle Kalich. „Všude hraju Mauglího. Rád bych si zkusil zvířátko. Kdo mě hodně baví je had Ká. Je fascinující,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

Mauglího můžete poslouchat na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas. První díl pohádky je k poslechu do 29. dubna a druhý až do 6. května 2023.

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.