Martin Chodúr bude zpívat pozdrav pro nemocného Karla Gotta. Nebude to mít lehké. Píseň Žít je prý strašně těžká

11. listopad 2015

Zítra bude křtít svoje třetí album a jeho kmotry budou Hana Zagorová a Štefan Margita, pro které Chodúr skládá. A nejen pro ty dva. Píseň ale napsal i pro Karla Gotta.

V neděli bude zpívat v přímém televizním přenosu vzkaz pro nemocného zpěváka. „Budu zpívat jeho obrovský hit Žít.“ Pro Karla Gotta taky napsal píseň Právě vchází, která vyšla na jeho albu S pomocí přátel.

„Tuhle píseň jsme psali s Karlem dohromady. Je extrémně těžká na zazpívání a teď mi to tou písní Žít Karel trošku vrátil, protože ta je ještě těžší,“ přiznává.

Přichází trojka

Za přítomnosti známé pěvecké dvojice Hana Zagorová a Štefan Margita pokřtí Martin Chodúr své třetí CD s příznačným názvem Martin Chodúr 3. „Jsem šťastný, že oba přijali moje pozvání na křest.“ Jak se k nim dostal? „Dozvěděl jsem se, že Hanka chystá nové CD a rozhodl jsem se, že by mě bavilo pro ni napsat písničku, protože do nich dává obrovský prožitek.“

Píseň napsal a ta se moc líbila. Tak došlo k tomu, že pro Štefana Margitu přeložil z angličtiny jeden text na jeho nové CD, které vyjde příští rok. „Nezměnil tam ani slovo.“ Při setkáních prý zjistili, že jsou na stejné vlně.

Může za to babička

Básničky psal Martin Chodúr už v mládí a velkým vzorem pro něj byl Vítězslav Nezval. A taky zpíval. „Moje babička byla operní zpěvačka. Rodiče nejsou aktivními muzikanty, ale vedli mě ke zpěvu nepřímo. Otec je velkým fanouškem hudby.“

Poslali ho jako malého špunta do hudební školy a bylo rozhodnuto. Přihlásit se v roce 2009 do známé soutěže Česko Slovenská SuperStar pro něj prý nebylo žádné složité rozhodnutí.

Jak to bylo v SuperStar

„Na tu soutěž už jsem se díval předtím. Věděl jsem, že bych to zvládl. Pak přišla tahle šance. Byla to první soutěž, která spojila dva státy. Přihlásil jsem se s tím, že nemám co ztratit.“ Je pro něj ale těžké říct, proč zvítězil.

Martin Chodúr

„Myslím, že to bylo velké štěstí. Možná jsem byl lidem sympatický a na nic jsem si nehrál. Mně šlo vždycky o ten zpěv a chtěl jsem zpívat s bigbandem.“

Medvědí tanec a co bylo dál

Tehdejší porotce Pavol Habera okomentoval jeho tanec jako projev epileptického medvěda. „Do StarDance bych nešel, i když mi tanec není cizí. Ale tehdy to bylo tak, že jsem se soustředil na zpěv.“ Možná to tak bylo lepší. Přišel a zvítězil. Ale po soutěži byly jeho pocity hodně nejisté.

„Byl to zvláštní pocit v tom, že už je konec. Každý den se tam něco dělo a já nevěděl, co se bude dít dál.“ Udržet se na výsluní je prý složité. Stejně jako nahrát album. „Člověk kolem sebe musí mít správné muzikanty, najít si svou cestu a být přesvědčený, že to, co dělá, je správně.“

Martin Chodúr a Tereza Stýblová

Jaká hudba se poslouchala u nich doma? Jak tvoří repertoár? Chce se mu do Prahy? Jak se těší na potomka? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio