Marie Antoinetta. Trpký konec královny provokativního luxusu

Kvůli nákladným koníčkům, které ohrožovaly finanční stabilitu země, se jí přezdívalo Madame Deficit. Poddaní ji nenáviděli a když vypukla Velká francouzská revoluce, velmi rádi jí to spočítali. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Narodila se 2. listopadu 1755 jako patnácté dítě rakouské císařovny Marie Terezie. Za budoucího francouzského krále Ludvíka XVI. Se provdala ve čtrnácti letech, ale šťastný krok to nebyl.

Marie Antoinetta se musela vzdát rodné země, oženila se s mužem, který se k ní povahově vůbec nehodil a kvůli utajovanému intimnímu problému s ní řadu let odmítal sdílet lože a plodit potomky.

„Hrála“ si na venkovský život

Není divu, že se dívka plná života začala bavit po svém. Kromě výstředních plesů a opulentních hostin si nechala ve Versailles postavit vesnici, kde si „hrála“ na venkovský život. Nářadí tam ale měla stříbra, žlaby z mramoru a kbelíky z porcelánu. Země přitom stála na pokraji bankrotu a hladomoru. Těžko říci, zda si to královna vůbec uvědomovala.

Poddané popuzovala i jinak. Připisován je jí výrok „když nemají na chleba, ať jedí koláče.“ Místo manžela milovala švédského hraběte a vojevůdce Hanse Axela von Fersena, který jí byl nablízku po celý život. Po vypuknutí revoluce se ji pokusil dostat do bezpečí, jenže útěk skončil fiaskem a definitivně rozhodl o tom, že život Marie Antoinetty ukončila gilotina.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit českému filmaři, který předběhl Hollywood.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.