Marek Orko Vácha: Boha nelze vědecky vysvětlit

19. srpen 2018

Věda a víra jsou často stavěny jako dva názorové protipóly. Že ale jdou skloubit, dokazuje Marek Orko Vácha, který je jak teologem, tak vědcem. Je možné vysvětlit boha z vědeckého hlediska?

„Nepochybně ne. Když věda vznikala, řekla si, že nás budou zajímat jen ty věci, které pohnou ručičkou přístroje. Vypravím se tedy do světa s mikroskopem, dalekohledem, pravítkem, hodinkami nebo rentgenem, tedy přístroji, které mi zvětší dosah smyslů a tím pádem si věda vykolíkuje svůj prostor.

Ten ale není univerzální. Zároveň nemůže nic říct k etice. Co je to dobro? Pokud je bůh mimo prostor a čas, tak věda jako taková nemůže jeho existenci naprosto potvrdit, ale ani vyvrátit,“ říká vědec a teolog Vácha.

Stále existuje mnoho teorií, které neumíme definitivně potvrdit. A tam kde má věda mezery si lidé řeknou, že za to může bůh. Což je podle Váchy intelektuální lenost. „Bůh mezer byl dřív. Třeba když byla bouřka. Ale takto to není. V současné aréně názorů se používá třeba pro vznik života samotného, protože tam absolutně netušíme, co se dělo. Jak vznikla ona první buňka, to si neumím ani představit.“

autoři: Vladimír Komárek , jra
Spustit audio

Související