Máj 2014

8. červen 2014

V roce 2013 se České Budějovice změnily v bojiště. Nebo alespoň jedna jeho část – sídliště Máj. A největší jihočeské město tak dostalo punc rasistického hnízda a zdejší lidé cejch netolerantních.

Sídliště Máj v Českých Budějovicích se už dlouho považuje za špatnou adresu. Události minulého léta ho dostaly mezi "vyloučené lokality", kde jsou problémy v soužití s Romy.

Jak se to s lidmi stalo, že se jejich jihočeská rybí krev začala vařit? A co přimělo souseda, aby házel kameny po tom, vedle koho léta víceměně v pohodě žije?

Bylo loňské horké léto pro zdejší ponaučením? Vzpamatovali se z té podivné mediální slávy? Rok se s rokem sešel, horké hlavy zchladly, media řeší jiná akčnější témata a lidé na Máji žijí dál.

Po roce na místě činu
Dokument Máj 2014 má jedinou, nicméně nemalou ambici: dát lidem zvenčí nahlédnout do každodennosti jednoho obyčejného sídliště, kde žijí lidé své kromobyčejné životy.

Sídliště Máj v Českých Budějovicích

Možná že stejně jako autorka zjistíte, že láska, nenávist, ale i tolerance a úcta člověka k člověku má spoustu podob. A rozhodně není černobílá. Stejně jako svět, ve kterém žijí lidé na českobudějovickém sídlišti Máj.

Záznam tohoto dokumentu i ostatních dokumentů Dvojky najdete v iRadiu.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.