Mácha byl pivař. Na cestě do Krkonoš navštívil 2x víc pivovarů než hradů, říká pivolog

1. srpen 2016

Po stopách slavného básníka se vydal Zdeněk Susa. Lékař, kazatel, cestovatel, ale hlavně znalec piva. Víte, proč se dříve pilo pivo ze džbánků a dnes ze sklenic? Jaká je skutečně kvalita malých pivovarů?

Zdeněk Susa je členem pivního klubu, který založili jeho kolegové lékaři. Jeho první přednáška měla takový úspěch, že se pak všichni dožadovali dalších. „A tak jsem přinášel svoje kulturně-historicko-pivologické objevy jako Bedřich Smetana a pivo nebo K. H. Mácha a pivo.“ Při psaní přednášky o Máchovi učinil objev.


Pivo za Máchy
„Vařívalo se svrchně kvašené. Zůstávaly v něm hrudky kvasnic. Nebylo čiré ani pěkné na pohled, proto se nalévalo do džbánků korbelů. Teprve když se začalo dělat spodně kvašené pivo plzeňského typu a začalo se filtrovat, tak se začalo pít ze sklenic.“

Žádný objev v duchu Cimrmana

Máchova trasa po Krkonoších byla klikatá. Zatímco badatelé většinou tvrdí, že Mácha cestou někoho navštěvoval, Zdeňka Susu napadla převratná myšlenka. „Sám ji hodnotím jako geniální. Do jeho cesty jsem si zakreslil pivovary a všechno tím bylo vysvětleno! Mácha na své cestě do Krkonoš navštívil více než 2x tolik pivovarů než hradů!“

Dlouho si myslel, že jde spíš o objev v duchu Járy Cimrmana. Dokud v Máchově korespondenci nenašel popis výpravy party studentů z Prahy na Okoř. „Nepíše nic o romantických zříceninách, ale o tom, kolik piva vypili po ránu v pivovaru v Tuchoměřicích. Tím je prokázáno, že Mácha byl pivař a tato místa na cestách vyhledával.“

Pivo: vyvážený iontový nápoj

Bylo prý prokázáno, že malé dávky alkoholu jsou zdraví prospěšné. „Tím se myslí 2–3 piva denně u dospělého muže. U žen pak 2–3 malá piva denně.“ Podle lékaře je pivo vyvážený iontový nápoj. „A dodává i energii, protože se dělá ze sladu, který je z obilí,“ vysvětluje Susa.


Jsou piva z malých pivovarů lepší?
„Pokud dnes máme přes 300 malých pivovarů, neznamená to ještě, že máme tolik dobrých sládků.“

Z vlastní (cestovatelské) zkušenosti ale upozorňuje, že dodržovat na cestách pitný režim pouze pivem nelze. „To daleko nedojdete,“ směje se. „Navíc přílišné množství piva skutečně může vytvářet to, čemu se česky říká beerbauch,“ zvedá lékař varovně prst.

Zdeněk Susa
autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio