Lukáš Kovanda: Češi v době krize ukázněně šetří. Lepší by ale bylo provětrat peněženku

3. červen 2020

Úspory českých domácností během pandemie vzrostly. Nikdo zbytečně neutrácí. Jak hluboce může nastavený trend poškodit českou ekonomiku? Začnou Češi zase nekoukat na korunu?

Čtěte také

Češi během krize dokázali naspořit 55 miliard korun. Ekonomové ale před přílišnou spořivostí varují. „Na úrovni jednotlivce je spoření prozíravé. Když ale budou šetřit všichni, kola ekonomiky se zastaví,“ říká ekonom Lukáš Kovanda.

Pozor na paradox spořivosti

„Češi se zachovali učebnicově. Začali šetřit. Co je správné z hlediska jednotlivce, je ale hloupostí z hlediska ekonomiky. Když nebude nikdo kupovat zboží, nikdo nebude chodit do restaurací, všuchni si budou vařit doma, ekonomika se zastaví.“

„Restaurace zkrachují, firmám klesne odbyt, budou muset propouštět. A tím roztočí další kolo spirály směrem do hlubší ekonomické krize,“ varuje ekonom v pořadu Jak to vidí...

Jak se odrazit ode dna?

Česká ekonomika nyní potřebuje vytvořit iluzi, že se trh nezastavil. Důležité je myslet pozitivně. Psychika je velice důležitá a není dobré ji podceňovat. Promítá se totiž do toho, jak firmy nakupují a jak investují.

Čtěte také

Důležité taky je doplnit peníze tam, kde chybí. To v tuto chvíli může udělat pouze stát prostřednictvím různých opatření. Nasnadě jsou výhodné půjčky nebo odklady splátek. Jejich cílem je navození iluze, že se kola ekonomiky točí dál.

Zadlužit se vyjde levněji

K propadu samozřejmě dojde. Naším cílem je zmírnit recesi, učinit ji mělčí. Proto je rozumné se zadlužit. Z dlouhodobého hlediska to nakonec vyjde levněji.

Jakmile se začne ekonomika zotavovat, měl by se stát stáhnout do ústraní. Až otěže převezme opět soukromý sektor, stát se bude muset soustředit na osekávání dluhu. Jeho úkolem je vytvářet záchranný polštář na další horší časy.“

Další témata rozhovoru: schodek státního rozpočtu; podpora leteckých dopravců; pomoc zemědělcům; zvýšení podílu českých potravin v obchodech.

Spustit audio

Související