Ludmila Vančurová: Dvacet šest krásných let

Pětidílná četba ze vzpomínkové knihy manželky Vladislava Vančury. Od prvního setkání až po osudový telefonát s anonymním vzkazem informujícím o manželově smrti.

Vzpomínková kniha Ludmily Vančurové Dvacet šest krásných let svým titulem sice sugeruje zdání idyly, ale ve skutečnosti je realistickým obrazem manželského vztahu od jeho počátků až do tragického konce.

Ve svých vzpomínkách zachycuje společný život od prvního setkání až po osudový telefonát s anonymním vzkazem informujícím o manželově smrti, který přišel před půlnocí 1. června 1942. Z vyprávění plasticky vyvstává obrázek Vančury - člověka i Vančury - tvůrce.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Ludmila Vančurová (*14.1.1897 - †7.12.1983) byla do vysokého věku praktikující lékařkou. Její působení je spjato se Zbraslaví, kde si s manželem v r. 1928 podle návrhu architekta Jaromíra Krejcara postavili dům. Její vzpomínky přibližují klíčové okamžiky partnerského soužití (manželé od r. 1921), předcházející společná studia lékařství, vztahy s rodiči a přáteli, tušení manželovy konspirační práce a tragické vyústění v období heydrichiády. Kniha je sice útlá, ale pro poznání životních okolností velkého českého spisovatele je důležitým pramenem.

Čte: Anna Cónová

Režie: Ivan Misař

Připravila: Johana Zelinská

Natočeno v roce 2007

autor: Johana Zelinská
Spustit audio