Louis De Funés. Proslavil se až v padesáti letech a vypěstoval vlastní odrůdu růží

„Smích je pro duši to samé, jako kyslík pro plíce,“ říkával francouzský komik Louis De Funés. Zemřel 27. ledna 1983. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Herec, který dokázal během minuty vystřídat desítky různých grimas, bavil diváky po celém světě, ale na své místo na výsluní musel dlouho čekat. Zpočátku hrál jenom malé role, kdy například jako zaměstnanec hotelu otevíral dveře velkým hvězdám.

Četník ze Sain Tropez mu změnil život

Teprve v roce 1964, když už slavil své 50 narozeniny, se na něj usmálo štěstí, a zahrál si ve filmu Četník ze Saint Tropez.

Kdo by si ještě dnes nepamatoval hlášku: „Dívejte se mi sem. Sem se mi dívejte.“ Tam doslova zazářil. Filmů o četníkovi bylo několik, například Četník a mimozemšťané nebo Četník v New Yorku.

Vypěstoval oranžovou růži

Následovaly filmy o Fantomasovi a z herce epizodních rolí se stala hvězda. Jeho kolega Jean Marais o něm prohlásil: „Jeho talent je založený na špatné náladě. Nemám takové lidi rád.“ Ostatně on sám trochu žárlil na to, že většinu pozornosti na sebe strhnul právě jeho energický kolega. O své fanynky se však Marais bát nemusel, protože ho více zajímali muži a navíc Funés byl věrný a oddaný své druhé manželce.

Z prvního manželství měl syna Daniela a z druhého dva syny Patrika a Olivera, z nichž první se stal lékařem a druhý pilotem. Společně se svou ženou Jeanne Augustine Barhélemy de Maupassant si koupil zámek u řeky Loiry, kde nejraději zahradničil. Podařilo se mu vypěstovat dokonce novou odrůdu oranžové růže, která získala jméno po něm.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.