Slavia. Slavného Pláničku ve Spartě nevzali, se Slavií odehrál tisíc zápasů

Slaví 125. narozeniny a pořád žije. Název Slavia pochází už z roku 1848. Byl to literární spolek založený studenty a fotbal se tu ještě nehrál. Napsal Pavel Jurda.

Kopaná se stala součástí SK Slavia 21. ledna 1896 na bouřlivé valné hromadě. Klub se brzy stal jedničkou na české fotbalové scéně. Zřejmě prvním českým fotbalistou mezinárodního věhlasu se stal Jan Košek. Do Slavie přišel v roce 1903 a svými dělovkami dokázal přerazit břevno brány. V průměru dával tři góly za zápas.

Jak vznikl sešívaný červenobílý dres?

Největšími hvězdami byli brankář František Plánička a útočník Josef Bican. Ten jako jediný fotbalista na světě překonal počet osmi set vstřelených branek ve všech soutěžích. František Plánička odehrál v dresu Slávie skoro tisíc zápasů. Nejdříve se ucházel o místo gólmana ve Spartě, kde ho odmítli.

A jak vznikl sešívaný červenobílý dres? Legenda vypráví, že když si hráči dresy musel ušít a manželka jednoho hráče pro nedostatek materiálu sešila ty dvě látky k sobě. Pravdou je, že červená a bílá jsou národní barvy a také barvy slovanské. Slavia se v roce 2007 vrátila do nového Edenu, kde slávisté v roce 2020 získali dvacátý titul mistra ligy.

Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i v pátek. Jako nápověda o slavném vynálezci poslouží oblouková lampa a elektrická tramvaj.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související