ON-LINE ROZHOVOR: Rakovina prostaty a její léčba

7. květen 2015

Jak moderní medicína přistupuje k léčbě? Jaké druhy léčby existují? Na otázky odpoví ve čtvrtek 7. května od 10:30 hodin prof. MUDr. Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti a člen vědecké rady Fakultní nemocnice v Motole a 2. LF UK.

Rakovina prostaty je v České republice druhou nejčastější příčinou úmrtí u mužů. Počet nemocných navíc každým rokem stoupá. V současné populaci nad 50 let je u jednoho muže z jedenácti pravděpodobnost, že právě jemu bude diagnostikována rakovina prostaty. Moderní léčba je schopná velmi dobře bojovat s onemocněním, které je diagnostikováno včas. Z léčebného hlediska jsou ale velmi komplikovaná pokročilá stádia nemoci.

V současné době nabízí lékařská věda méně radikální způsoby léčby, než tomu bylo v minulosti, kdy se při léčbě nádorů prostaty přistupovalo ve velké míře ke kastraci neboli operativnímu vyjmutí varlat. Přesto však v průběhu současné léčby klesá citlivost pacienta na terapii a onemocnění postupně přechází až do fáze kastračně rezistentního nádoru prostaty.

Čtěte také


Spustit audio