ON-LINE ROZHOVOR: Problémy s dýcháním

26. březen 2015

Jaké plicní nemoci trápí lidi nejčastěji? Existuje účinná prevence? Na Vaše otázky odpoví ve čtvrtek 26. března od 10:30 hodin MUDr. Jiří Votruba, primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

Onemocnění plic jsou velmi běžná ve všech skupinách obyvatel na celém světě, mají na svědomí vysokou invaliditu i úmrtnost. A jejich výskyt nadále stoupá, zřejmě v důsledku nárůstu rizikových faktorů jako je industrializace, užívání tabáku a HIV. V celosvětovém měřítku se mluví až o miliardě postižených a 10 milionech úmrtí ročně na tato onemocnění. Mezi časté nemoci plic patří například CHOPN, karcinom plic, astma bronchiale, kašel atd.

MUDr. Jiří Votruba je plicní specialista a internista. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V současnosti pracuje jako primář 1. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN v Praze. Věnuje se zejména léčbě nemocí dýchacího ústrojí, diagnostice a léčbě kašle a odvykání kouření. Je specialista na endoskopické plicní výkony diagnostické i terapeutické. Je členem českých i mezinárodních odborných společností, každoročně se aktivně účastní mezinárodních akcí a vědeckých sympozií.

Čtěte také


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.