ON-LINE ROZHOVOR: Choroby a škůdci okrasných rostlin

19. červen 2015

Jak proti nim bojovat? Jaké jsou moderní způsoby ochrany? Na otázky odpoví v pátek 19. června v 10:30 odbornice Ludmila Dušková.

O škůdcích na zelenině a užitkových rostlinách jsme si povídali minulý týden, dnes se zaměříme na rostliny okrasné. Zde jdou ruku v ruce jak škůdci, tak i houbové choroby (plísně). Takovým zářným příkladem je královna květin - růže. Trápí ji mšice, pilatěnky ale také rzi, černá skvrnitost či padlí. A stejné problémy mají i ostatní květiny a keře. Pokud máme okrasné rostliny v bytě, je zajímavým řešením využití optických lapačů. Jedná se o žluté desky, které jsou opatřeny nevysychavým lepem. Škůdce je přilákán na žlutou barvu a přilepí se na desku. Desky mohou být malé, ve tvaru šipky pro zapíchnutí do květináčů nebo větší na zavěšení ve skleníku nebo zimní zahradě.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.