Liane Moriarty: Sedmilhářky. Každá je jiná a všechny mají své tajemství

Svobodná matka Jane se se svým synem přestěhuje do australského přímořského městečka na poloostrově Pirriwee, aby zde zapomněla na minulost a začala nový život. Brzy se však ukáže, že i její zámožní a úspěšní sousedé mají ve svých skříních kostlivce.

Účinkují: Lucie Žáčková, Lada Jelínková, Klára Sedláčková Oltová, Tomáš Pavelka a Ladislav Hampl
Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Šárka Kadlecová
Hudba: Vít Vencl
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 20. 11. 2020

Mladá samoživitelka Jane úzkostlivě tající svou minulost. Neřízená střela Madeline bojující se svým exmanželem a jeho současnou manželkou o přízeň své náctileté dcery. A do sebe uzavřená kráska Celeste bez starosti utrácející manželovy peníze. Každá z nich je úplně jiná, a přesto se z nich stanou nejlepší kamarádky. Tyto tři ženy spojují nejen jejich děti, které navštěvují předškolní přípravku, ale také to, že je jejich život poskládán z drobných lží a polopravd. Co všechno se však může stát, když z té jejich dobře uzamčené skříně začnou vypadávat kostlivci?

Bohaté ženy na předměstí s poklidným životem

Téma bohatých žen, které si na předměstí velkoměsta žijí svůj poklidný život, se prolíná téměř všemi knihami této celosvětově úspěšné australské autorky. V knize Sedmilhářky jsou však tito zprvu dokonalí a krásní lidé konfrontováni příchodem mladé matky Jane, která mezi ně vzhledem ani chováním nezapadá. Hned první den v předškolní přípravce je Janin syn Ziggy obviněn z nepřiměřené agrese vůči spolužačce a Jane se tak stane terčem nenávistných komentářů a pohrdavého chování dalších matek. Záhy se však ale ukáže, že ani ony nejsou tak dokonalé, jak se na první pohled může zdát, a i ony skrývají před okolím nejrůznější tajemství.

Oblíbená autorka Liane Moriarty

Autorka Liane Moriarty je oblíbená především díky lehkému vypravěčskému stylu, který se nebojí nadsázky a který čtenáře chytne a nepustí až do poslední strany. V Sedmilhářkách se spisovatelka rozhodla příběh vyprávět ve dvou liniích. Jedna se odehrává v současnosti a je zpodobněna skrze krátké pasáže, které ve čtenářích vyvolávají dojem policejního výslechu, druhá vrací čtenáře do minulosti a postupně odkrývá pozadí jedné tragické události.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Iveta Novotná
Spustit audio

Související