Květinou neuhodíš, dokument Ivana Studeného

14. duben 2013

"Táta odpásal opasek, zařval - Lehni, hajzle, bušil do mě čtvrt hodiny, a byl jsem hodnej, hodnej a hodnej. A fungovalo to," popisuje Vladimír, jedna z postav nového dokumentu Ivana Studeného, jakým způsobům komunikace si v dětství přivykl.

Nejen Vladimírův příběh, ale mnoho dalších svědectví mužů, kteří nezvládají svou agresivitu, nabízí málo diskutovaný přístup k fenoménu domácího násilí. Pořad "Ani květinou neuhodíš" poukazuje na nedostatky v českém právním a sociálním systému, které posilují zjednodušující černobílé vnímání problému. "Vadilo mi, že o domácím násilí se dozvídáme jen z příběhů a šokujících výpovědí jeho obětí," říká autor pořadu z cyklu Dobrá Vůle Ivan Studený. "Chtěl jsem poznat verzi druhé strany. Jak sami sebe a své činy vnímají násilníci. "

"Každý případ je jiný," zaznívá v pořadu z úst policejní vyšetřovatelky Petry Adamové. "Když mám být dobrý policajt, musím o tom člověku zjistit všechno. Co svědčí proti němu i pro něj. Nikdo není černobílý," říká kriminalistka Petra Adamová.

Autor dokumentu představuje tři typy agresorů, kteří všichni skutečně tloukli své ženy. Příkladem k sobě zcela nekritického a evidentně vyšinutého chlapa je Vladimír, který za surové napadení své bývalé manželky strávil část života ve vězení. Sebelítostný Václav ukazuje trýzeň psychicky labilního člověka, který se chová agresivně ve chvíli, kdy je zahnán do kouta a nezvládá své emoce. A nakonec vystupuje v pořadu i skupina agresorů, kteří z vlastní vůle vyhledali terapeutickou pomoc.

Domácí násilí

Odborníci pracující denně s oběťmi i pachateli domácího násilí upozorňují v dokumentu na žalostný stav péče o násilné osoby. Například terapeutická skupina působí v celé republice jedna jediná. "Nemůžeme odmítnout fakt, že agresoři jsou lidé, kteří potřebují pomoc," říká psycholog a terapeut Martin Jára. "Dosti úspěšné terapeutické programy působí v zahraničí - Británii, Švýcarsku, Německu i USA. Odmítat je, znamená zpochybnit celý sociální systém," tvrdí Martin Jára.

Dramaturgie a režie Lenka Svobodová, mistr zvuku Štěpán Linhart.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.