Kterak kachničky, želvičky, žabičky a bobříci obepluli svět

10. ledna 1992 došlo k nehodě, při níž kvůli bouři spadl do Tichého oceánu přepravní kontejner obsahující gumové kachničky, želvičky, žabičky a bobříky. Plechový box z nákladní lodi Ever Laurel se ve vodě otevřel a vyplavalo z něj 28 800 hraček, které se vydaly na samostatnou plavbu. Jednalo se o gumové hračky do vany, vyrobené v Číně, které měly namířeno z Hongkongu do přístavu Tacoma v americkém státě Washington, kde je prodával prodejce produktů pro kojence.

Kachničky, želvičky, žabičky ani bobříci, které později vešli ve známost jako Friendly Floatees, ovšem na místo určení nikdy nedorazili. Takže zatímco loď Ever Laurel šťastně doplula do Tacomy, gumoví plaváčci, kteří v sobě neměli žádné otvory, takže nenabírali vodu, svou dlouhou cestu teprve začínali.

Pokud vás zajímá, kam až kachničky a spol. dopluly, jak je možné, že pomohly oceánografům zmapovat mořské proudy, co všechno ještě ve slaných vodách naší planety plave a koho všeho neplánovaná plavba gumových hraček inspirovala, poslechněte si další díl Příběhů z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související