„Krize přišla po hodině,“ přiznává nová česká přemožitelka kanálu La Manche Nikola Hájková

8. srpen 2016

Antibiotika, křeče, slabost, tma, šlapání vody a smůla na patách... 6. července překonala Nikola Hájková Lamanšský průliv. Jak se na moři zbavit mořské nemoci?

Vytrvalostní plavkyně Nikola Hájková se na splnění svého snu intenzivně připravovala dva roky. Jak sama říká, dnes je možné se teoreticky připravit na všechno. I na krizi. „Ale netušila jsem, že krize přijde po hodině, kdy jsem dostala mořskou nemoc, a že pak už ta krize nepovolí," směje se dnes.

„Měla jsem velké křeče a hodinu jen šlapala vodu. Zatuhly mi stehenní svaly a byla mi zima.“ Nakonec ji z toho její doprovodný čtyřčlenný tým dostal kolou. Postupně přidali teplý čaj a banány. Nic jiného v sobě česká plavkyně neudržela. To ale ještě nebylo všechno. Před Francií přišla další krize.


Jak to člověk vnímá? Mám i okno. Krizi před Francií si vůbec nepamatuju. Všechno mi musel připomenout můj tým. Vybavuje se mi to všechno postupně, jak mi to připomínají. Pamatuju si start, tu první hodinu, krizi a pak už jsem si jenom říkala: Ještě můžu plavat, tak plavu.

Místo 36 km skoro dvojnásobek

„Jak jsem byla kvůli mořské nemoci oslabená a byla mi zima, nepodařilo se mi prorazit silné proudy u Francie, abych mohla přistát na Cap Gris-Nez. Takže jsme si udělali takovou vyhlídkovou plavbu podél francouzského pobřeží.“ Místo 36 km tak nakonec naplavala 65. Za celkový čas 16 hodin a 3 minuty.

Na pobřeží ji prý zalila vlna endorfinů. „Nepociťovala jsem žádnou únavu. Jenom štěstí. Nebavilo mě, jak mi vlny podrážejí nohy, tak jsem se nakonec ještě rozeběhla, už abych byla na suchu.“ Před sebou teď měla cestu domů s rozbitým autem a oznámení věci rodičům, kteří celé dva roky nic netušili.


Přeplavání Lamanšského průlivu
- úplně první Matthew Webb (1875) za 21:45
- první žena G. Ederleová (1926) za 14:39
- první Čech F. Venclovský (1971) za 15:26
- nejrychlejší Trent Grimsey (2012) za 6:55
- nejrychlejší žena Y. Hlaváčová (2006) za 7:25
- nejčastěji Alison Streeterová (43×)

Na začátku antibiotika a čekání

Smůla ji provázela od začátku: už do Anglie odjížděla nemocná, pod antibiotiky, a na start čekala 11 dnů. „Čeká se na ideální počasí a rozhoduje o tom lodivod,“ vysvětluje. „Když jsem startovala, přišla mi voda teplá. Ale tenhle pocit trval jenom hodinu, pak už to byl boj.“ Domů si přivezla jen zánět zápěstí.

Plavci dle regulí můžou mít na sobě plavky, čepičku, brýle a můžou být natřeni vazelínou nebo lanolinem. Celou cestu s nimi na lodi jede komisař. Ani na pobřeží se plavce nesmí nikdo dotknout (ani turisté), dokud z lodi nezazní siréna oznamující úspěšný pokus.

Nikola Hájková
autoři: zis , rota
Spustit audio