Královna Alžběta si umí sama vyměnit převodovku, tvrdí odbornice na královskou rodinu

19. květen 2020

Novinářku Irenu Cápovou inspiruje královna Alžběta II. „Je to jedna z nejvíce respektovaných osobností na světě,“ říká v Blízkých setkáních.

„Její Veličenstvo královna Alžběta II. vládne Velké Británii 68 let. „Kombinace vzdělanosti a charakteru je důvodem, proč je v celém světě obdivovaná a respektovaná,“ vysvětluje novinářka v rozhovoru s Terezou Kostkovou.

V 94 letech denně jezdí na koni

Dnes se členové královské rodiny mnohem více objevují na veřejnosti. „Sama královna dodržuje vždy několik pravidel. Chodí zásadně v pestrých barvách. Je to proto, aby byla vidět v davu a její poddaní jí mohli rychle najít.“

V dubnu jí bylo 94 let, přesto denně jezdí na koni. Je velmi aktivní a zručná. „Královna byla za druhé světové války v armádě, kde pracovala jako automechanička. Dodnes si umí vyměnit sama převodovku a s oblibou řídí svůj terénní vůz.“

Princ a herečka

Irena Cápová

Nejmladší ze synů prince Charlese Harry si před dvěma lety vzal americkou herečku. Po zkušenostech se třemi rozvody v královské rodině v 90. letech, kdy se dávalo přednost domluveným manželstvím, dala Alžběta II. svolení ke sňatku z lásky.

„Všichni doufali, že starší a zkušenější žena dá Harrymu řád a do rodiny přinese čerstvý vzduch. Stal se pravý opak. Po necelých dvou letech od svatby se manželé od královské rodiny odvrátili a žijí v Americe.

„Harry je duší voják, miluje armádu a je otázka, zda mu bude život americké celebrity stačit. To vše ukáže čas,“ uzavírá Irena Cápová.

Za co královskou rodinu Britové kritizují? Jak žijí mladší členové rodiny?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související