Koncert Muzikál expresu, Cyrano z Bergeracu nebo Apokryfy Karla Čapka. Tipy na velikonoční program Dvojky

12. duben 2022

Vynikající Jiří Langmajer jako Cyrano. Premiéra pohádky podle hanáckých pověstí o pokladu, který je přístupný jen na Velký pátek. Čapkova nádherná čeština, jemný humor i smysl pro ironii v biblických parafrázích. Nebo to nejlepší ze scének Miloslava Šimka a rozhlasové tvorby Jiřiny Jiráskové. Nenechte si uniknout velikonoční vysílání Dvojky. A pozor! Některé pořady nebudou dostupné na webu ke zpětnému poslechu.

Dvojka svůj velikonoční program odstartuje už na Zelený čtvrtek 14. dubna v 18:05 dalším Mistrovským kurzem, ve které vám sestra Andrea představí víru jako zdroj radosti ze života.

Velký pátek

Na Velký pátek 15. dubna ve 12:00 složí Aleš Háma hold herečce Jiřině Jiráskové. V pořadu Poklona, paní Jirásková! zazní úryvky rozhlasových her, hereččina recitace, zpěv, ale i její osobní vzpomínky. Upozorňujeme, že pořad nebude dostupný na webu ke zpětnému poslechu.

Jiří Langmajer jako nový Cyrano

Ve 13:00 Dvojka odvysílá první část dvojdílné rozhlasové inscenace Cyrana z Bergeracu od Edmonda Rostanda v klasickém překladu Jaroslava Vrchlického.  Druhou část nestárnoucího příběh o vtipu, hrdosti, statečnosti a lásce s Jiřím Langmajerem v titulní roli můžete slyšet ve stejném čase hned následující den, na Bílou sobotu.

Od 16:00 se pak ještě v pátek o své oblíbené nahrávky podělí boromejka sestra Angelika v pořadu Hudba, kterou mám ráda.

Velikonončí neděle

Svatojánské vřesy

Na nedělní oběd 17. dubna přichystala Dvojka premiéru pohádky Prokletí hadího krále podle hanáckých pověstí o pokladu v podzemí, kam se vchod otevírá jen jednou za rok. Vždy na Velký pátek. V hlavních rolích se můžete těšit na Marka Němce, Janu Strykovou, Miroslava Táborského, Danielu Kolářovou, Václava Neužila, Václava Vydru, Radka Holuba a další.

Josef Vinklář v rozhlasovém studiu

Ve 20:00 vás pak čeká rozhlasová hra na motivy biblických Apokryfů Karla Čapka Vyžeňte lvy! Josef Vinklář jako císař Dioklecián, Oldřich Vízner jako Lazar, Daniela Kolářová jako Marta, Ladislav Mrkvička jako Pilát a Ivan Trojan jako Josef Arimatejský. To je jen část skvělého obsazení. Zaposlouchejte se do Čapkovy nádherné češtiny a vychutnejte jeho jemný humor i smysl pro ironii a paradox.

Velikonoční pondělí

O velikonočním pondělí složí Aleš Háma ve svém pořadu další poklonu. Tentokrát Miloslavu Šimkovi. Ani tento díl sestavený z archivních záznamů nebude ovšem na webu ke zpětnému poslechu. Uslyšíte ho pouze ve vysílání od 12:00.

Ve 13:00 na něj Dvojka naváže psychologickou komedií Prosím, jen vážně. V příběhu o lásce přes inzerát uslyšíte Františka Němce, Milenu Steinmasslovou, Janu Poulovou a další.

Od 14:00 začíná speciální Sváteční Kolotoč Michala Jagelky. Dozvíte se v něm, jak tráví Velikonoce moderátoři Josef Melen a Aleš Cibulka nebo bohemista Alex Röhrich. A hned potom od 16:00 představí Hudbu, kterou má rád, režisér Juraj Deák.

Vyvrcholením velikonočního programu Dvojky je záznam koncertu ke 30 letům pořadu Muzikál expres. Koncert se konal 14. ledna 2022 v Hudebním divadle Karlín. Melodie z těch nejslavnějších muzikálů za doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma zpívají Bára Basiková, Dasha, Michaela Nosková, Roman Tomeš a další.

autor: rota

Související