Kolotoč dluhů

21. říjen 2012

Jaké to je žít s dluhem, který má šest až sedm cifer? Jak se změní život s exekutory v zádech a s věčnými upomínkami v poštovní schránce – to u nás vědí statisíce lidí. Jenom na 65 tisíc důchodů jsou v České republice uvaleny exekuce a počet osobních bankrotů každý měsíc roste.

Dlužit je dnes obvyklý evropský fenomén, ale problém je, že většina našich dlužníků není schopna reálně odhadnout své finanční možnosti. Dluhy narostou do milionů, kdy už jim nestačí peníze ani na pokrytí úroků.

V situacích, kdy už včera bylo pozdě, přicházejí lidé do bezplatných Poraden při finanční tísni. S pomocí insolvenčních správců se ve většině případů jejich situace řešit dá.

Myslet si, že to při vysokých dluzích zvládnou sami, je mylná představa.

Tři příběhy dlužníků, kteří se sešli v poradnách při finanční tísni, zaznamenala Bronislava Janečková v pořadu „Kolotoč dluhů“ z cyklu Dobrá vůle.

Šedesáti devítiletá paní Marie sedí v poradně schoulená na židli a dívá se do země. Stydí se za to, že se dostala do situace, která ji dostala, jak říká, „Na kolena.“ „A zavinila jsem si to sama,“ dodává.

Před šesti lety to začalo kartou, kterou jí nabídla jako velmi výhodný bonus jakási firma. Na kartu mohla čerpat úvěr třicet tisíc. Tehdy se ty peníze hodily, protože chtěla jako hodná maminka a babička udělat radost dárky dětem a vnoučatům.

Jenomže se jí to nějak vymklo z rukou a když jednou nestihla zaplatit splátku, začaly hrozivě naskakovat úroky a přicházet urgenční dopisy. Ze třiceti tisíc dluhů bylo během krátké doby přes osmdesát. Aby se zbavila nepříjemného dluhu, půjčila si jinde.

Začal kolotoč dluhů a částka se zanedlouho vyšplhala až na půl milionu. Pro důchodkyni až dost velká částka ke splácení…

Takhle stručně začíná příběh paní Marie i dalších.

Zdravotní sestra Petra dlužila 750 tisíc a manželé Eva a Jan dokonce dva miliony.

Jejich příběhy jsou zajímavé, ale hlavně poučné. Vyplývá z nich, že kdyby tito lidé dříve věděli to, co se dozvěděli v Poradnách při finanční tísni, určitě by se do tak složité životní situace nedostali.

Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Jan Brauner.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.