Kmotra Smrt. Hororově laděná pohádka na motivy české klasiky. S Janou Preissovou a Markem Holým

24. červenec 2022

Kmotřička v protikladu ke svému jménu tu spíš symbolizue život, a to na rozdíl od černého mága. Ten v zájmu své nesmrtelnosti oddělil svou duši od hmotného těla. Aby přežil, musí každoročně nabít svou tělesnou schránku novou energií, a proto rok co rok unáší mladé dívky. Po jeho stopách se vydá kmotřenčin chráněnec Robin, aby zničil to černé zlo. Pomáhají mu přátelé z lidské i zvířecí říše: Nakloněná je mu i příroda. Přesto se dostane až za samou hranici života a smrti.

Motiv kmotřičky, který je symbolem života i smrti zároveň, představuje v pohádce Vladimíra Zajíce iniciační moment pro příběh mladého kluka, který se neváhá postavit čelem proti skutečnému zlu. Hororově zabarvená pohádka tak ve svém vyznění s sebou nese obě polohy nezbytné pro pohádkový žánr s akcentem na dobro, víru a naději.

Kupujte na Radioteka.cz

Osoby a obsazení: Jana Preissová (Kmotra Smrt), Marek Holý (Robin), Jaromír Meduna (Hans), Aleš Procházka (živý neživý), Michal Zelenka (Šíma), Eva Kodešová (matka), Radek Valenta (otec), Jana Stryková (Alice), Lucie Štěpánková (Jitka), Antonie Talacková (liška), Petr Halíček (jestřáb), Denisa Nová (štika) a Vít Kříž (malý Robin)
Napsal: Vladimír Zajíc
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Josef Plechatý
Hudba: Jiří Strohner
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2014
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související