„Když vařím, syn mě u toho opravuje.“ Šéfkuchař Roman Paulus a jeho žena Petra u Jana Čenského

6. červen 2021

Oba spojila vášeň k jídlu. Poznali jsme se v hotelu Hilton, vzpomíná šestinásobný držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař Roman Paulus, který přišel do studia s manželkou Petrou.

„Seznámení při práci je pro lidi z gastronomie správná cesta. Kdo v oboru nepracuje, nemá možnost pochopit, jak funguje. Když je víkend, jsme v práci, o Silvestru jsme v práci. Já chodil na devátou, ale směna byla třeba do jedenácti do večera,“ přibližuje náročnost oboru Roman Paulus.

Petra vystudovala vysokou školu hotelovou. Jejím koníčkem je zahrada. „Určitě vévodí rajčata, těch pěstujeme velké množství i hodně druhů. Je to relax, když sázíte do čerstvě zrytého záhonku. Synovi je dvanáct, dceři devět a mají také své záhonky.“

Dokáže mě rozčílit šlendrián

V závěrečném kvízu Roman Paulus prozradil, že vaří nejraději z hovězího masa. V práci ho dokáže rozčílit šlendrián a doma, když se nestíhá. Co ho naopak potěší? „Když mám hezký den, všechno se stihne, sedneme si, dáme si lahvinku.“ Oblíbenou kuchyní Romana Pauluse je italská.

Půjdou děti v jeho šlépějích? „To nevím, ale vaření budou mít rádi. Syn si najde můj recept na internetu, a když něco vařím, tak mě u toho opravuje.“ A jaké je Romanovo oblíbené jídlo a pití? „Zrovna bych si uvařil italské rizoto. K pití si dám vodu ochucenou mátou, může být i víno nebo pivo z minipivovaru.“

Zlepšila se gastronomie v regionech? Proč si mistr svého oboru pochutnával v zákulisí festivalu na tučné paprikové klobáse? Jakou zkušenost mu přineslo vaření na lodi? Kam rádi cestují?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související