Když muž přičichne k józe, tak obvykle zůstane déle než žena, myslí si Václav Krejčík

15. říjen 2014

Je jóga pouhopouhé dýchání a ohýbání těla? Tyto a další předsudky se snaží vymýtit Václav Krejčík. Podle něj je pravá jóga sice náročná, ale na oplátku vám pomůže uspořádat si myšlenky.

Jóga je u nás zatím populární hlavně jako druh zdravého cvičení pro ženy. „V Indii to je ale více mužské téma,“ připomíná Krejčík. „Ve Spojených státech je sál na jógu zase vždy plný z poloviny muži a z poloviny ženami.“

Muži si u nás často představují jógu jako nudné sezení, kde se jen dýchá a nic nedělá. Není tam žádná soutěž a žádné dokazování síly. „Když ale muž přičichne k józe, tak obvykle zůstane déle než žena,“ říká.


Václav Krejčík
Chtěl být učitelem češtiny a francouzštiny. Studoval masovou komunikaci i FTVS. Stal se 1. mistrem ČR ve sportovním aerobiku. Nakonec ale skončil u jógy. A na Filosofické fakultě UK vystudoval jógovou filosofii a etiku. „Byl jsem hodně dynamický a takový těkavý. Až pak jóga mě uklidnila,“ říká dnes.

Power jóga i filosofie

Jóga má mnoho různých stylů. Dokáže tak uspokojit různé lidi. Ať už chtějí cvičit a zlepšit kondici nebo jen relaxovat a uvolnit se.

„Jóga je jenom jedna, ale liší se přístupy k ní. A podle toho ji pak dělíme na power jógu a další,“ vysvětluje Krejčík.

S jogínským klidem

Právě díky józe vypadá Václav Krejčík stále klidný. „Myslím, že jóga dokáže v člověku nechat hluboký pocit relaxace. Poté si už člověk sám skládá život tak, aby v něm byla ta relaxace.“

S postupujícím věkem má člověk tendenci k pohodlnosti. Podle Krejčíka je ale klid z jógy jakousi odměnou. „Způsob dýchání a praxe jógy vede cestou klidu. Dopracujete se k němu sami. Zasloužíte si ho,“ říká.

Jak s jógou na dynamiku dechu? Klikněte na video!

Jak se od sebe liší různé druhy jógy? Jaká je indická filosofie? Jaké bylo indické cestování? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio