Když maminka uvařila svíčkovou, přidal jsem si i dvakrát, říká profesionální jedlík Radim Dvořáček

1. březen 2022

O Radimu Dvořáčkovi se dá bez nadsázky říct, že je lepší ho šatit než živit. Je totiž profesionálním jedlíkem. Za sebou má více než 200 soutěží v pojídání všeho možného, nepohrdne švestkovými knedlíky ani řízky. Ve své oblasti drží několik pozoruhodných rekordů.

Přestože je Radim profesionálním jedlíkem, nejedná se o nijak mohutného či dokonce zavalitého chlapíka. „Mám asi 175 centimetrů a váha je kolem 60 kilo, kupodivu,“ začíná Radim s úsměvem a pokračuje: „Není to úplně o tom těle, ale spíš o žaludku, jak je velký. Jsou kolegové, třeba v Americe, kteří sní i více a mají 50 kilo.“ Svůj žaludek Radim trénuje. Kombinuje jídlo a pití a před soutěží konzumuje pouze vodu. Upozorňuje ale na nebezpečnost tohoto postupu, laikům může být i životu nebezpečný.

Vášeň k jídlu Radima Dvořáčka provází celým životem. Dle svých slov ale dříve nejedl extrémně velké porce: „Vždycky jsem si rád dal. V neděli jsem si třeba přidával jednou i dvakrát, když maminka uvařila dobrou svíčkovou.“ Jeho prvním soutěžním úspěchem bylo spořádání 2 kilového hamburgeru do 30 minut v jedné z ostravských restaurací přibližně před 7 lety. „To jsem ještě nebyl vytrénovaný. Trvalo mi to 3 nebo 4 pokusy, než se mi to vůbec podařilo sníst. Pak jsem objevil kolegy, jedlíky, kteří různě ve videích radí, jak trénovat,“ vzpomíná Radim Dvořáček na počátky své kariéry.

Poté začal jezdit na různé soutěže a festivaly. V roce 2018 například na Trnkobraní ve Vizovicích spořádal 202 knedlíků a vytvořil tím dosud platný český rekord. „Bylo to v dobách, kdy jsem nejvíce jezdil po soutěžích a měl jsem perfektně roztažený žaludek. Teď by to bylo horší, soutěže bohužel poslední 2 roky nebyly,“ posteskl si Radim. Účastnil se soutěží po Evropě i v USA, v některých destinacích za své výkony dostal i peněžní odměnu.

Jaká soutěž je pro jedlíka svatým grálem? Umí si Radim užít i jídlo v noblesní restauraci? A jak se stará o své tělo v době mimo soutěže? Hostem Jožky Kubáníka byl profesionální jedlík Radim Dvořáček.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová