Když jsem byl v ČKD Stalingrad, poznal jsem Karla Gotta, vzpomíná Jan Přeučil

29. červenec 2020

Jeho otec byl v procesu s Miladou Horákovou. Kvůli kádrovému profilu tak k divadlu musel oklikou. „Říkám svým studentům, že jestli chtějí být dobří, musí být prací posedlí.“

Jeho otec byl v procesu Milady Horákové. On sám k herectví musel přes dělnickou profesi. Aby se zapojil do budovatelského procesu, učil se dřevomodelářem v pražském ČKD Stalingrad.

„Nebavilo mě to. Ale o dva bloky dál se učil elektromontérem Karel Gott. Tam jsme se poznali a tam jsme se stali i kamarády,“ probírá se pamětí Jan Přeučil.

Jan Přeučil a Adéla Gondíková

Byl to Václav Havel!

Když dostal v mládí nabídku angažmá v Divadle Na zábradlí, neváhal. Na první inscenaci, kdy tam hostovalo Černé divadlo Jiřího Srnce, má nesmazatelnou vzpomínku.

„Byl jsem tenkrát aktivní a ptal se, jestli by se do těch ostrých reflektorů nehodilo i nějaké oranžové. A z balkonu se ozvalo: Pane Přeučile, my máme jen jeden oranžový a červený. Byl to Václav Havel, který tam byl tenkrát osvětlovačem. A stali se z nás kamarádi,“ vzpomíná herec.

Kdo ho doporučil na herectví? K čemu vedl na škole své studenty Radovan Lukavský a Karel Höger? V čem hraje společně s Adélou Gondíkovou? Co ho přivedlo do muzikálového světa? Proč je herectví náročné?

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související