Když Josef dostal dláto, byl jako datel, dělal jen díry. Tomáš a Josef Dostálovi u Jana Čenského

17. říjen 2021

Ve výtvarných a sportovních kruzích slyším na jméno Bosambo, říká Tomáš Dostál. Do studia přišel se svým synem Josefem, olympijským medailistou.

„Já civilní jméno skoro nepoužívám. Bosambo byl ve filmu holohlavý černošský náčelník a já jsem v mládí přišel dohola. Někdo ten film viděl a už jsem se toho nezbavil,“ vysvětluje původ svého uměleckého jména Tomáš Dostál.

Medaile z Tokia je na botníku

Byl profesionálním trenérem a od roku 1990 začal vytvářet sochy. Ze dřeva, kamene, ledu i písku. Jeho syn Josef řezbářskou vášeň nesdílí. „Když dostal dláto, tak na rozdíl od sester dělal do dřeva jen díry. Byl jak datel,“ směje se jeho otec.

„Mě to nikdy moc nebavilo,“ přiznává Josef Dostál. „Měl jsem radši jednotvárnější činnost a to je i pádlování,“ říká držitel čtyř olympijských medailí a několikanásobný mistr světa.

„Medaile mám zavřené ve skříňce nad televizí. Jen ta z Tokia je ještě na botníku. Občas ji chce někdo vidět.“ Josefu Dvořákovi se v Tokiu nelíbil vítr, který foukal do zad. „Oproti klukům, kteří mají o 30 kilo míň, tak mě ten vítr míň odfoukne. Třeba na příští olympiádě bude foukat proti a nebudou mít šanci.“

Máme doma šachy, které vyřezal táta

V závěrečném kvízu Bosambo prozradil, že mu dělá radost, když se doma sejdou všechny děti. Kdyby mohl, rád by se podíval do doby renesance a prvobytně pospolné společnosti. Jeho syn Josef Dostál chodí rád na ryby, občas si zahraje na kytaru. Má rád šachy, kde figurky vyřezal jeho táta.

Proč si Josef Dostál vybral singl kajak? Jak vzpomíná na svůj kolaps v Tokiu? Jak se Bosambo dostal od průmyslovky ke dřevu?

autor: Jan Čenský
Spustit audio

Související