Karlštejnský koláč Pavla Vítka

25. únor 2016

Mysleli jste si, že na koláč potřebujete klasické těsto? Zpěvák Pavel Vítek vás přesvědčí o opaku.

Nebudete nic hníst nebo tvarovat, takže se neumažete. Vše potřebné na pečící plech jednoduše nasypete. A co vlastně budeme potřebovat?

  • 1 kg jablek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček mleté skořice
  • 250 g másla
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • volitelně lístky čerstvé máty nebo rozinky

Příprava je velice prostá: Smícháme mouku a oba druhy cukru. Očistíme jablka, nastrouháme je na hrubém struhadle a přisypeme balíček skořice.

Janis Sidovský, Hanka Švejnohová, Pavel Vítek a jeho pověstný koláč

Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a vymažeme plech. Na ten nasypeme asi polovinu mouky smíchané s cukrem.

Následně navrstvíme strouhaná jablka a pokud chceme, přídáme i rozinky. Přisypeme zbytek mouky s cukrem a doplníme nakrájeným máslem.

Pak už stačí jen vložit plech do trouby a za půl hodinky je upečeno. Chuť Karlštejnského koláče výborně doplní ještě lístek čerstvé máty.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?