Karlštejnský koláč Pavla Vítka
Mysleli jste si, že na koláč potřebujete klasické těsto? Zpěvák Pavel Vítek vás přesvědčí o opaku.
Nebudete nic hníst nebo tvarovat, takže se neumažete. Vše potřebné na pečící plech jednoduše nasypete. A co vlastně budeme potřebovat?
- 1 kg jablek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček mleté skořice
- 250 g másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- volitelně lístky čerstvé máty nebo rozinky
Příprava je velice prostá: Smícháme mouku a oba druhy cukru. Očistíme jablka, nastrouháme je na hrubém struhadle a přisypeme balíček skořice.
Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a vymažeme plech. Na ten nasypeme asi polovinu mouky smíchané s cukrem.
Následně navrstvíme strouhaná jablka a pokud chceme, přídáme i rozinky. Přisypeme zbytek mouky s cukrem a doplníme nakrájeným máslem.
Pak už stačí jen vložit plech do trouby a za půl hodinky je upečeno. Chuť Karlštejnského koláče výborně doplní ještě lístek čerstvé máty.
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.