Karel Weinlich: Na svém životě nenacházím nic fascinujícího. Spíš lítost nad tím, jak jsem ho promarnil

16. srpen 2016

Setkání nad knihou Karel Weinlich – pokus o životopis. Hosty ve studiu byl její hlavní protagonista, režisér, který má na kontě 700 her, a autorka knihy Lucie Weissová.

„Na svém životě nenacházím nic fascinujícího. Spíš lítost nebo nesouhlas s tím, jak jsem ho promarnil. A teď zoufale hledám cestu. Já nechci poučovat. To se nedá. Nevím, jakým způsobem se to dá sdělit,“ posteskl si režisér Karel Weinlich při rozhovoru.

„Proboha ale prosím všechny ženy a muže, ať si užívají ty krásné euforie zamilovanosti, kterými já jsem procházel. Ale než začnou budovat vztah, ať prověří, jestli to má sokl.“ Weinlich sám se totiž vrhal střemhlav do lásek i do ženění.

Kniha Karel Weinlich. Pokus o životopis. Autorka Lucie Weissová

Ženat byl dohromady desetkrát. „Na svém životě nenacházím nic zajímavého,“ opakuje několikrát v rozhovoru muž, který dlouho vyrůstal bez matky, byl určený na převýchovu, chodil do hitlerjugend a po válce měl být s Němci odsunut.

Na herectví se dostal, i když v životě nebyl v divadle. A studentem vysoké školy se stal, i když neměl maturitu. Do rozhlasové redakce pro děti a mládež nastoupil v 50. letech. Tehdy tam působili Václav Čtvrtek, Ludvík Aškenazy, František Kožík nebo Jaroslav Seifert a Vítězslav Nezval.

Poslechněte si tu neuvěřitelnou životní cestu.

autoři: Jitka Novotná , Karel Weinlich , Lucie Weissová , rota
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.