Karel Kahovec má spoustu práce. Jen dodává: „Proč to nepřišlo o dvacet let dřív?“

31. srpen 2019

Byl velkým přítelem Petra Nováka. Dodnes zpívá jeho songy se skupinou George nad Beatovens. Chybět nemůže nikdy Náhrobní kámen. Kterou písničku ale nikdy nezazpívá? 

Karel Kahovec neodmyslitelně patřil ke skupinám Matadors, Flamengo, vystupoval ve skupině Golem, ale i na představeních dvojice Karel Šíp a Jaroslav Uhlíř. Do skupiny Matadors mu nabídl spolupráci Vladimír Mišík, největší hit Háj modřínů zase pochází z jeho desetileté spolupráce se skupinou Country Beat Jiřího Brabce. 

Odvezu, neokradu

Za zásadní změnu jeho povolání v únoru 1979 může “sestřička” Vlasta Kahovcová. To se Karel stal na dlouhých 6 let texikářem. Práce to byla příjemná, protože ho lidé a autě často poznávali. "Dávali se se mnou často do řeči a byli překvapeni, že je odveze populární zpěvák. Vždy jsem dodával: Já vás odvezu v pohodě, ani vás neokradu!"

Sestra Vlasta

"S Vlastou jsme se měli hodně rádi, přáli jsme si vzájemně úspěch,” říká Karel Kahovec o své sestře. Vlasta se už zpěvu nevěnuje. Díky úspěchu zejména v Německu se stala uznávanou malířkou.

Jak to bylo se zakázaným textem Pavla Vrby a jaký teď vlastně na koncertech zpívá? Jak to bylo se svatbou narychlo? A věděli jste, že kytara v písničce Severní vítr patří právě Karlu Kahovcovi?

autoři: Vláďa Slezák , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.