Zemřel uznávaný hudební publicista Jiří Černý. Desky ze zahraničí mu kdysi vozil Karel Gott

18. srpen 2023

I díky nim mohl známý hudební kritik napsat knihu o Beatles, aniž by je slyšel. Původně byl totiž sportovním redaktorem. Nejen na to vzpomínal Jiří Černý (†87) v rozhovoru s Jitkou Novotnou v roce 2015. Poslechněte si Stříbrný vítr na Dvojce.

Když jako dítě seděl na houpacím koni a zpíval „U našich kasáren, stojí v noci stráž“ a bavil své okolí, nikdo netušil, že písničky se stanou jeho osudovou vášní. Byl to právě Jiří Černý, kdo ve svém rozhlasovém pořadu Dvanáct na houpačce představil našemu národu Beatles, Rolling Stones nebo Karla Kryla.

Posluchači Českého rozhlasu Dvojka ho znají z pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře, kde dával ve formě krátkých vzpomínek proložených písničkami nahlédnout do svého soukromí, do svých pracovních zvyklostí i do hudebního zákulisí.

Pomoc Karla Gotta

Kdysi mu desky ze zahraničí vozil i Karel Gott, takže i díky nim mohl napsat knihu o Beatles, aniž by je v životě viděl. S písní Běž domů, Ivane ale přišel zákaz pořadu. Vznikly tak slavné Diskotéky Jiřího Černého, při kterých se sice netančilo, ale poslouchalo. S těmi ostatně objížděl Českou republiku ještě mnoho let.

Původně sportovní redaktor

Byl to taky právě Jiří Černý, kdo z balkónu Melantrichu oznámil národu rezignaci generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše. Původní profesí sportovní redaktor považoval novinařinu za svou celoživotní výhru, i když celou svou kariéru hudebního kritika by prý vyměnil za to, kdyby mohl hrát v cimbálovce třetí housle.

autoři: Jitka Novotná , Jiří Černý , Filip Lukeš
Spustit audio

Související