Jiří Tichota kvůli muzice v 18 letech utekl z domova

4. srpen 2018

Otec nesouhlasil, aby jeho hlavním povoláním byla hudba. „Ke kytaře jsem se dostal jen proto, že tatínka na tři roky zavřeli komunisti,“ říká Jiří Tichota, kytarista, loutnista, muzikolog a spoluzakladatel Spirituál kvintetu.

V 18 odešel z domova, protože otec mu řekl, že buď půjde kytara, nebo on. „Tak jsme šli oba,“ vzpomíná po letech nehodný syn. Protože ale hodně cvičil a vyhrával i celostátní soutěže ve hře na kytaru, tatínek se s ním nakonec smířil.

Dělník v chemičce

Přes profesi dělníka v Neratovické chemičce se Jiří Tichota dostal ke studiu vysoké školy. Porotože se ale po vojně změnily politické poměry, mohl jít studovat vysněnou muzikologii. „Už při přijímačkách jsem byl odborník na kytarové tabulatury, kterými se u nás nikdo moc nezabýval,“ vysvětluje okolnosti svého přijetí.

Amatérští folkaři

Spirituál slyšel poprvé už v roce 1952. Skupinu Spirituál kvintet (původně kvartet) založil v roce 1960 a od té doby je jejím vedoucím. Podle Jiřího Černého se toto uskupení stalo zakladatelem folku u nás, ačkoliv slovo folk ve svých začátcích vůbec neznali.

„Byli jsme přesvědčení amatéři. Měli jsme velmi slušná zaměstnání, takže jsme se nemuseli přizpůsobovat vkusu posluchačů,“ objasňuje Jiří Tichota důvod originality svého hudebního tělesa. Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

Jiří Tichota
autor: Filip Lukeš
Spustit audio

Související