Jiří Krejčík, člověk a tvůrce svojský. Rozhlasový dokument jako splátka dluhu

26. červen 2016

Málokdo tak výrazně obohatil moderní českou kulturu. Jeho filmy Vyšší princip, Svatba jako řemen nebo Božská Ema jakoby zázračně přesahují dobu vzniku. A etikou i estetikou k nám promlouvají dodnes. Práce, setkávání a často potýkání s ním ale snadné nebylo. Audiozáznam dokumentu on-line pouze do 24. července 2016.

Pro dokument jsem měl ale i ryze osobní důvod. Znali jsme se. Na počátku tohoto tisíciletí jsme společně vytvořili velké bilanční interview pro Divadelní noviny. Krejčík si mě pak vybral jako dramaturga svého posledního televizního filmu Osudové peníze. Naše bydliště byla blízko, scházeli jsme se a „řešili svět“. Teprve po jeho smrti jsem si uvědomil, čím vším mě obohatil a inspiroval.

Autentické výpovědi

Spolu s kolegou Václavem Lautnerem jsme k autentickým výpovědím vyzvali jednu ženu a dva muže, jejichž účast na Krejčíkově tvorbě byla zásadní. Božidaru Turzonovovou (Ema Destinová v Božské Emě), Vladimíra Pucholta a Fina Kari Seniuse, bez něhož by Krejčíkova jedinečná inscenace Millerových Čarodějek ze Salemu ve finském Turku nevznikla.

Krejčíkův císař / Císařův Krejčík

Dokument tak snad z tvorby a života Jiřího Krejčíka zachycuje podstatné, ale stejně je to jen zlomek z bohatého tvůrčího života, který by vydal na tlustou knihu. Víte třeba, že původním režisérem legendárního filmu Císařův pekař/Pekařův císař byl Jiří Krejčík? Zrovna to, proč Krejčík tenhle film nedokončil, se v dokumentu dozvíte.

autoři: Jan Kolář , Václav Lautner
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.