Jiří Hlaváč: Od dob Winstona Churchilla se politika příliš nezměnila

3. únor 2015

Před 50 lety ve věku 90 let zemřel jeden z nejvýznamnějších politiků 20. století Winston Churchill. Většina si ho pamatuje jako politika a stratéga. Jiří Hlaváč připomněl jeho Nobelovu cenu za literaturu nebo výtvarnou tvorbu.

„Šířka jeho osobnosti mě fascinovala. Nebyl to pouze politik, diplomat a státník, ale také malíř a spisovatel, který v roce 1953 získal Nobelovu cenu za literaturu,“ říká Jiří Hlaváč.

Je zvláštní, že nedostal žádné ocenění z politické oblasti. Podle Hlaváče totiž jeho koncepce politiky zůstává pořád živá.

Stále stejné spory

„Odborníci tvrdí, že se politika od dob Churchilla změnila. Ale my laici se domníváme, že ne. Kdyby se zásadně změnila, život by vypadal jinak. Ale stále vídáme spory kvůli zbraním, penězům nebo moci.“

Churchill pocházel z šlechtické rodiny. Byl vychováván k tomu, aby sloužil obecnému blahu. Ale jako dítě ve škole moc nevynikal. Proto nikdo nečekal, že by někdy mohl kráčet ve stopách otce, který byl také politikem.

Bod zlomu

V okamžiku kdy Churchill nastoupil na vojenskou akademii, nastal zlom. Ukázalo se, že je vybaven koncepčním myšlením, má trpělivost a je vynikající stratég. Tyto vlastnosti mu pomohli stát se tak významným člověkem pro naše dějiny.

„Byla to osobnost, která ukázala mnoha lidem cestu a určitá východiska. Škoda že takových Winstonů Churchillů je v současnosti pramálo,“ povzdechl si Hlaváč.

„Člověk je vzdělatelný, ale nepoučitelný. A tak ani s odkazem Winstona Churchilla nenakládáme tak, jak bychom měli,“ uzavírá Hlaváč.

Je národní divadlo vhodným prostorem pro experimenty? A nemáme příliš mnoho vysokých uměleckých škol?

autoři: zis , Jiří Hlaváč , Lukáš Pohl
Spustit audio